Quantcast
Από το GRExit στην μείωση του χρέους: Tα σενάρια - enikonomia.gr
share

Από το GRExit στην μείωση του χρέους: Tα σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Tου Τάσου  Δασόπουλου 

 

Άλλαξε απότομα στο τέλος της εβδομάδας το βασικό θέμα αντιπαράθεσης για την οικονομία. Από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την πιστωτική ασφυξία, μεταφέρθηκε στο πώς μπορεί να κουρευτεί το χρέος.

Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% τάχθηκε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ. Είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία 40 με 50 αντιστοιχούν στην Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο κ. Φράτσερ.

¨Όπως ήταν αναμενόμενο, οι προεκλογικές ομιλίες προσαρμόστηκαν ανάλογα

 Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δίνοντας χθες στην δημοσιότητα το οικονομικό του πρόγραμμα μίλησε για «βοήθεια χρέους» αποφεύγοντας να προκαταλάβει τις εξελίξεις και – ενδεχομένως – τις διαψεύσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε και χθες για μη βιώσιμο χρέος που θα πρέπει να κουρευτεί .

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ κ. Γιώργος Παπανδρέου ενέταξε στην ομιλία του την επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων στα 70 χρόνια και την αποπληρωμή τους με «ρήτρα ανάπτυξης»

 Πέρα από τις πολιτικές κορώνες είναι βέβαιο ότι αν η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης όπως και αν αυτό ονομάζεται η ελάφρυνση χρέους είναι στο τραπέζι . Χθες ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλγκανγκ Σοϊμπλε έσπευσε να συγκρατήσει όσους τον τελευταίο έχουν παρασυρθεί μιλώντας για «κερδοσκοπικά παιχνίδια που κρύβονται πίσω από τους που προκαταλαμβάνουν την στάση της Γερμανίας μετά τις Ελληνικές εκλογές» χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του.

 

 Τα σενάρια

 

 Το μπορεί να συμβεί μετά τις ελληνικές εκλογές ; ποιο θα είναι το μέλλον του ελληνικού χρέους . ¨Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση της νέας Κυβέρνησης απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει τα δύο μνημόνια .

 Αν υπάρξει μια βάση διαλόγου υπάρχουν επιλογές.Η πρώτη θα είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση που αναλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2012 για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν η Ελλάδα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα και συνεχίζει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η ελάφρυνση αυτή μπορεί να μεταφραστεί με νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 ή τα 70 χρόνια από τα 30 χρόνια που είναι σήμερα . Επίσης τα επιτόκια των διμερών δανείων ύψους 50 δις ευρώ έχουν συναφθεί με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να μειωθούν περισσότερο ή να γίνουν μηδενικά . Η λύση αυτή θα σημαίνει μεγάλη ελάφρυνση στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μακροπρόθεσμο χρέος ( από την μείωση των επιτοκίων ) που μπορεί να φτάσει τα 45 δις ευρώ

 Η δεύτερη θα είναι η χρήση της ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή της δυνατότητας για αγορά να έχει ειδικούς όρους για την Ελλάδα ώστε να μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια και σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον.

 Το κούρεμα χρέους θα μπορεί να είναι λύση αλλά δεν θα περιλαμβάνει τα περίπου 40 δις ευρώ του ΔΝΤ ( λόγω καταστατικού ) αλλά και τα 140 δις ευρώ του EFSF/ESM αφού ο μηχανισμός διάσωσης δανείζεται για όλη την Ευρωζώνης και το κούρεμα των δανείων του θα πλήξει τους όρους με τους οποίους δανείζεται . .

 Το μόνο κομμάτι του χρέους όπου μπορεί- σε ιδανικές συνθήκες- να γίνει συζήτηση «κουρέματος» είναι τα πρώτα δάνεια που πήρε η Ελλάδα με διμερή σύμβαση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης . Το ποσό είναι περίπου 50 δις ευρώ αλλά η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα πρέπει να περάσει από την έγκριση των κοινοβουλίων της Γερμανίας της Αυστρίας της Φιλανδίας της Σλοβακίας και της Φιλανδίας η οποία έχει «συνταγματικό κώλυμα» στο να χαρίσει χρέος .

 Το σενάριο του κουρέματος αν και λυτρωτικό για την Ελλάδα είναι το πιο δύσκολο να υλοποιηθεί . Δεν είναι όμως αδύνατο αν το αποφασίσει η Γερμανία .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.