Quantcast
Αριστερά GRExit, δεξιά σκληρά μέτρα! - enikonomia.gr
share

Αριστερά GRExit, δεξιά σκληρά μέτρα!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Αριστερά GRExit δεξιά σκληρά μέτρα θα είναι το δίλημμα των επόμενων εβδομάδων για την Ελλάδα όπως διαμορφώνεται από τις δηλώσεις Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά από σχεδόν 4,5 χρόνια σκληρής λιτότητας.

 Η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση εν όψει της αυριανής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αναδείξει ένα μεγάλο μέρος της επόμενης μέρας για την Ελλάδα.

Αν εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα βουλή, όπως είπε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα έρθει στις αρχές Ιανουαρίου.

Απόντος του «άλλοθι» της πολιτικής αστάθειας και της αδυναμίας της Κυβέρνησης να ελιχθεί ο μακρύς κατάλογος των μέτρων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός οικονομικών ταυτίστηκαν χθες με τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Πιέρ Μοσχοβισί ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλά αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε «δομικές» μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση αυτή μεταφράζεται – μεταξύ άλλων -σε άμεση αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ( εκτός από τα ξενοδοχεία για τα οποία έχουμε ήδη δεσμευτεί ) αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ομαδικές απολύσεις , απολύσεις και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και η σημερινή Βουλή μπορεί να ψηφίσει τέτοια μέτρα.

¨Όλα αυτά με αντάλλαγμα μια πιο χαλαρή σε σχέση με την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και «δίχτυ ασφαλείας» δύο παράλληλες πιστωτικές γραμμές με κεφάλαια από τα υπόλοιπα των δανείων προς την Ελλάδα.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αν η Ελλάδα θα μπορεί να σκεφτεί τον δανεισμό από τις αγορές με τις αποδόσεις του 10ετούς να φλερτάρουν χθες το 9,5% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα τόσο ο υπουργός οικονομικών όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , περιέγραψαν γλαφυρά τις συνέπειες της μη εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας και άρα ,της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές και την αλλαγή Κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αυτές δηλώσεις δεν έγιναν από πολιτικούς στην μέση μια δύσκολης αντιπαράθεσης αλλά από τεχνοκράτες οι οποίοι μπορούν να υπολογίσουν την επίπτωση των λόγων τους εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνιζε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι «το GRExit μπορεί να επιβληθεί από τους εταίρους μας αν επικρατήσουν οι αντιευρωπαϊκές φωνές».

Στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ δεν υπάρχει μεν στην σκέψη των εταίρων μας αλλά πάντως «αποτιμάται» από τις αγορές με την γνωστή πια αναστάτωση σε ομόλογα και μετοχές.

Αργά χθες το βράδυ , σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της οικονομίας λόγω της κρίσης των τελευταίων ημερών.

Μίλησε ακόμη για ταχεία μείωση της ρευστότητας στην αγορά που θα ανακόψει την αναπτυξιακή πορεία που έχει πάρει η οικονομία.

Οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν αύριο κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ άνετα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.