Quantcast
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει και από πότε στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει και από πότε στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από τον ΕΦΚΑ.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη ενημέρωση του ΕΦΚΑ, τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών θα αναρτώνται εφεξής στις 20 κάθε μήνα προκειμένου να παρέχεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών για την εμπρόθεσμη καταβολή τους- έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Σημειώνεται δε πως τα ειδοποιητήρια είναι δύο σε περίπτωση ενεργού ρύθμισης, ενώ εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος έχει ενταχθεί –ή ενταχθεί έως το τέλος Ιουλίου– σε κάποια από τις αναβιώσασες ρυθμίσεις, τότε τα ειδοποιητήρια ενδέχεται να είναι ακόμη και τρία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ενημέρωση του ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ ενημέρωση πρόσφατα τους ασφαλισμένους για τα εξής:

α) Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εισφορών διενεργείται στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου εκάστου μηνός.

β) Η προβλεπόμενη ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής των ανωτέρω τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

γ) Εφόσον κατά την μηνιαία επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων και των πληρωμών εντοπισθούν οφειλόμενες εισφορές του προηγούμενου ειδοποιητηρίου, αυτές αποτυπώνονται στο τρέχον ειδοποιητήριο ως «Ληξιπρόθεσμες οφειλές». Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται με μήνυμα επί του ειδοποιητηρίου ότι η μη εξόφληση των συγκεκριμένων εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωσή τους στο ΚΕΑΟ.

δ) Για την πλήρη εξόφληση των εισφορών πρέπει να καταβληθεί το σύνολο των εμφανιζόμενων ποσών. Οι «Ληξιπρόθεσμες οφειλές» εξοφλούνται κατά προτεραιότητα.

Αναβίωση χαμένων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ενδιαφέρον από τους  μη μισθωτούς ασφαλισμένους  για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων  των 72 και 120 δόσεων.

Όπως έδειξαν τα πρόσφατα  στοιχεία του ΚΕΑΟ, μέσα στις πρώτες 15 ημέρες της διαδικασίας έχει εγκριθεί σχεδόν το 0,9% των ρυθμίσεων που χάθηκε. Αναλυτικά: Έχουν χαθεί σχεδόν 194.300 ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και έχουν εγκριθεί μόλις 1.560 αιτήσεις για αναβίωση. Ωστόσο όσον αφορά για τις χαμένες δόσεις της ρύθμισης των 72 δόσεων, έχει ήδη εγκριθεί σχεδόν το 3.450 αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Μάλιστα οι μη μισθωτοί και  κυρίως οι μη συνεπείς που  έχουν συνεχείς συναλλαγές με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ έχουν λάβει εσωτερική ενημέρωση από τη Διεύθυνση Εισφορών για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές τους αλλά και για να διατηρήσουν σε ισχύ τυχόν ρυθμίσεις αποπληρωμής χρεών που μπορεί να έχουν ενεργοποιήσει.  Υπενθυμίζεται πως βασική προϋπόθεση για να παραμείνει ενεργή μια ρύθμιση είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.