Quantcast
Βάιντμαν: Διαφωνεί με τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Βάιντμαν: Διαφωνεί με τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει αποφασίσει προφανώς να προχωρήσει σε πρόσθετες αγορές ομολόγων και σε νέα μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, προκειμένου να αυξήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης προς το 2% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Δύο ώρες, όμως, μετά τις δηλώσεις του Ντράγκι σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, όπου έδωσε το πιο ισχυρό έως τώρα σήμερα για λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, διαφώνησε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τον πληθωρισμό, τόνισε με νόημα ο Ντράγκι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Spiegel OnLine, τουλάχιστον ένας στο Συμβούλιο είναι κάθετα αντίθετος στη λήψη νέων μέτρων: Ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δεν έκρυψε ότι διαφωνεί με την πολιτική φθηνού χρήματος του Ντράγκι.

Μπορεί να είναι χαμηλός ο πληθωρισμός (σ.σ.: 0,1% τον Οκτώβριο), είπε ο Ντράγκι, αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το ύψος του, αλλά το είδος του.

Σήμερα, πρόσθεσε, ο πληθωρισμός διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι το φθηνό πετρέλαιο είναι θετικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γιατί μειώνει τις ενεργειακές δαπάνες τους.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, για τον Βάιντμαν, κανένας λόγος να σκιαγραφείται μία ζοφερή εικόνα. Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης τόνισε τους κινδύνους μίας παρατεταμένης πολιτικής χαμηλών επιτοκίων. «Όσο περισσότερο διαρκεί η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, τόσο λιγότερο είναι αποτελεσματική και τόσο περισσότεροι κίνδυνοι και παρενέργειες επέρχονται», σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.