Quantcast
Βάιντμαν: "Όχι" στην αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης με κάθε κόστος - enikonomia.gr
share

Βάιντμαν: “Όχι” στην αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης με κάθε κόστος

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα πρέπει να είναι ευέλικτη σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για να αυξηθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, που  είναι ο  στόχος της, και θα πρέπει να ανησυχεί για τα χαμηλά κέρδη των τραπεζώ,  καθώς θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, δήλωσε σήμερα ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. 

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για χρόνια, υπάρχει μία συζήτηση για το πόσο γρήγορα η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τον πληθωρισμό στο στόχο της και κατά πόσο ο ορισμός του «μεσοπρόθεσμα» θα μπορούσε να φθάνει πέραν του 2018. 

«Το μεσοπρόσθεσμα δεν είναι ‘κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον’ αλλά δεν είναι επίσης το συντομότερο δυνατό και με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι επίσης επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank. «Κατά συνέπεια, το μεσοπρόθεσμα εσκεμμένα περιλαμβάνει κάποια ασάφεια αναφορικά με τον ακριβή χρονικό ορίζοντα».

Ο Βάιντμαν είπε επίσης ότι μολονότι ο πληθωρισμός υποχώρησε πρόσφατα σε αρνητικό έδαφος, δεν διαβλέπει τον κίνδυνο διατήρησης του αποπληθωρισμού ή μείωσης των τιμών. Παράλληλα δεν έχει πειστεί ότι η μείωση του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα συνεχιστεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.