Quantcast
Βαλαβάνη: Από 400 έως 800 εκατ. οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καπνού - enikonomia.gr
share

Βαλαβάνη: Από 400 έως 800 εκατ. οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καπνού

δημοσιεύτηκε:

Mεταξύ 400 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, υπολογίζεται από εταιρείες καπνού η απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο καπνού, ανάλογα με το ποιος κάνει την κάθε εκτίμηση, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε απάντηση που έστειλε στη Βουλή.

Στην απάντησή της σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πάνου Σκουρολιάκου, η κυρία Βαλαβάνη σημειώνει ότι τα στοιχεία για το ύψος του λαθρεμπορίου σε διεθνές επίπεδο δεν είναι επιβεβαιωμένα. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια η OLAF –το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης- διαπιστώνει ότι η φύση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων κάνει ιδιαίτερα δύσκολο από τη μια την εκτίμηση του όγκου και της ποσότητας των λαθραίων και από την άλλη την αποτίμηση της ετήσιας οικονομικής απώλειας από το παράνομο εμπόριο καπνικών για καθένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει η υπουργός.

Επίσης, η κυρία Βαλαβάνη ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Όσο για τους λόγους γιγάντωσης του λαθρεμπορίου καπνικών σε διεθνές επίπεδο, αυτοί έχουν να κάνουν με την κρίση που περιορίζει τα εισοδήματα και έχει ανεβάσει την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 12%, που ιστορικά είναι ένας αριθμός ρεκόρ, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να είναι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και πριν απ’ όλα οι άνεργοι και, όπως επισημάνατε και ο ίδιος, οι νέοι.
Επίσης, έχει να κάνει με την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος που διακινεί τα παράνομα προϊόντα καπνού στις πύλες εισόδου του λαθρεμπορίου καπνικών στην Ευρώπη, μια από τις σοβαρότερες από τις οποίες είναι η πατρίδα μας».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.