Quantcast
Βαρουφάκης: Αντεπίθεση στον Γιούνκερ - Ξέχασε το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Αντεπίθεση στον Γιούνκερ – Ξέχασε το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αντεπιτέθηκε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δήλωση του τελευταίου ότι η ελληνική κυβέρνηση διαστρέβλωσε τις θέσεις  του όσον αφορά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα, μέτρα με τα οποία διαφωνεί. 

Στο κείμενο που παρέδωσε ο Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα, είπε ο υπουργός, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για το ρεύμα και το νερό κατά 10% και για τα φάρμακα κατά 4,5%, καθώς και συνολικά έσοδα 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσο προτείναμε εμείς.

“Ο κ. Γιούνκερ είτε δεν διάβασε το χαρτί που έδωσε στον κ. Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ 1. Η ουσία, πρόσθεσε, είναι ότι τα μέτρα για τον ΦΠΑ που προτείνουν οι θεσμοί είναι βαθιά υφεσιακά, καθώς “χτυπούν” τα χαμηλότερα στρώματα. 

Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι πρότεινε τρεις συνετελεστές: 6% για τα τρόφιμα και τα βιβλία, 11% για τα βασικά τρόφιμα, το ρεύμα, το νερό, τα ξενοδοχεία και την εστίαση, ενώ στο 23% θα υπάγονταν τα υπόλοιπα προιόντα και υπηρεσίες.

 

Συνάντηση με Γκουρία

 

Ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί αύριο στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, για να συζητήσει σχετικά με την εκπόνηση μέτρων για μια σειρά ζητημάτων και την υποκατάσταση της εργαλειοθήκης του Οργανισμού. 

Η βούληση της κυβέρνησης να συνεργασθεί για μεταρρυθμίσεις με θεσμούς που έχουν τεχνογνωσία, όπως ο ΟΟΣΑ, θα συζητηθούν και στο πλαίσιο του Eurogroup.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.