Quantcast
Βαρουφάκης: Εξετάζεται επιβολή capital controls και κλείσιμο των τραπεζών αύριο - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Εξετάζεται επιβολή capital controls και κλείσιμο των τραπεζών αύριο

δημοσιεύτηκε:

Την επιβολή capital control από σήμερα στις ελληνικές τράπεζες, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στο ραδιόφωνο του BBC. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Ευρώπη περνά «σκοτεινές ώρες», ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Το γεγονός ότι η ΕΚΤ εξετάζει το πάγωμα της ρευστότητας στις τράπεζες είναι φρικτό. Αν το αποφασίσει η Ευρώπη θα έχει αποτύχει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομιών, έχει ειδοποιήσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, για το ενδεχόμενο αυτό, οι οποίες μπορεί να συνεδριάσουν το απόγευμα, για να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα επιβληθούν τα capital controls.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Δευτέρα 29 Ιουνίου. Υπάρχει ωστόσο ένα μικρό ενδεχόμενο, οι τράπεζες να κλείσουν για μια εβδομάδα, από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Με βάση πάντως το σχέδιο Προβόπουλου τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε εξεταστεί το 2012, και δεν έχει ανανεωθεί, το όριο ανάληψης μετρητών θα είναι 200 ευρώ από 600 ευρώ μέσο όρο ανάληψης μετρητών από τα ATMs σε ημερήσια βάση.

Το ίδιο όριο (τα 200 ευρώ σε μετρητά) θα είναι και το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών και από τα γκισέ των υποκαταστημάτων των τραπεζών, οι οποίες για κάποιες ημέρες θα έμεναν κλειστές.

Το όριο εταιρικών λογαριασμών θα είναι κλιμακούμενο έως 5000 ευρώ ημερησίως ενώ θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Επίσης θα υπάρχει πάγωμα των επιταγών και άλλων τραπεζικών συναλλαγών, μέχρι νεοτέρας.

Τέλος, υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.