Quantcast
Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αρνηθεί την επιστροφή των 10,9 δισ. του ΤΧΣ - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αρνηθεί την επιστροφή των 10,9 δισ. του ΤΧΣ

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπήρχε καμία νομική δυνατότητα, μετά την 20η Φεβρουαρίου, να αρνηθεί η κυβέρνηση την επιστροφή των ομολόγων των 10,9 δισεκατομμυρίων του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου.

Η απόφαση ήταν αυτή και έπρεπε άμεσα να επιστραφούν τα 10,9 δισεκατομμύρια. Δεν υπήρχε, δηλαδή, κάποιο λάθος, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Πού βρίσκεται το λάθος; Το λάθος βρίσκεται στο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδέχθηκαν όρους λειτουργίας του ΤΧΣ, που ουσιαστικά στερούν την κυριαρχία του ελληνικού Δημοσίου επί των χρημάτων του. Αυτά συνέβησαν το 2012, ξανά μετά το 2013 και ξανά μετά το 2014, με τις αναθεωρήσεις αυτής της δανειακής συμφωνίας».

«Εμείς, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, προσπαθήσαμε να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε και χρησιμοποιήσαμε έναν τεχνικό όρο. Είπαμε ότι από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε νομικά να αρνηθούμε το δικαίωμα του EFSF να ζητήσει αυτά τα ομόλογα πίσω, χρησιμοποιήσαμε τον τεχνικό όρο του «unintended consequence».

Με άλλα λόγια, υπήρξε μία επίπτωση στα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δεν ήταν αυτή που είχε στόχο η χρήση των 1,2 δισεκατομμυρίων το 2014.

Διεκδικητικά γράψαμε την επιστολή στο ΤΧΣ. Και θέλω να σας πω ότι αν το EFSF-ESM, αποφαινόταν καλή τη πίστει, θα επέστρεφε αυτό το ποσόν, θα είχε ήδη επιστραφεί.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η επιστροφή δεν έγινε -νόμιμα, είναι καλυμμένοι που δεν έγινε- αλλά θεωρώ ότι η ουσία έγκειται στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της πίεσης σε αυτήν την κυβέρνηση, για να υποχωρήσει όπως υποχωρούσαν οι προηγούμενες, κάτι το οποίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα συμβεί.”

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.