Quantcast
Βαρουφάκης: Μπορεί να διαφωνήσαμε αλλά σύντομα θα έρθουμε σε συμφωνία - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Μπορεί να διαφωνήσαμε αλλά σύντομα θα έρθουμε σε συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες θεραπευτική συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, παρά τις μέχρι τώρα διαφωνίες, εξεφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup του δόθηκε από τον Επίτροπο της ΕΕ για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί ένα προσχέδιο ανακοινώσεων, το οποίο ήταν έτοιμος να αποδεχθεί, αλλά το οποίο τελικά δεν προχώρησε, επειδή αποσύρθηκε λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Το κείμενο του Μοσκοβισί αναφερόταν στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα 4 μηνών. Αντ’ αυτού, το κείμενο που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ, είπε ο υπουργός, έκανε λόγο για μία “κάποια ευελιξία”, μία ιδέα που ήταν άκρως προβληματική, όπως είπε. Δεν μας διευκρινήσθηκε,είπε, τι σημαίνει αυτό: “Θα σημαίνει μήπως μείωση των συντάξεων κατά 5% ή 10%”, αναρωτήθηκε.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι με τη διατύπωση του Ντάισελμπλουμ θα ζητούνταν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα οδηγούσαν σε δημοσιονομική εκτροπή, αλλά ζήτησε και να μη της ζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση του ΦΠΑ,

“Θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ημέρες για μία έντιμη συμφωνία”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης που δεν θα είναι εις βάρος κανενός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εργασθεί εις βάρος της επίτευξης μίας συμφωνίας. 

Όσον αφορά τη διαφορά των δύο προτάσεων, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά ζητά μία φράση που θα επιτρέψει την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ του προγράμματος στήριξης και του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. 

“Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν έχουμε σχέδιο Β”, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε ότι δεν πιστεύει πως οι θέσεις της Ευρώπης είναι απόλυτες και εγωιστικές, όπως υποτίθεται στην ανάλυση της θεωρίας των παιγνίων. 

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αποικία χρέους και η Ευρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα της αλλαγής που έγινε στη χώρα και ότι το πρόγραμμα στήριξης έχει αποτύχει. 

“Είμαστε και θα παραμείνουμε μέρος της Ευρωζώνης”, τόνισε, προσθέτοντας ότι όποιοι παίζουν παιχνίδια για Grexit  είναι κατά της Ευρώπης. 

Δείτε το βίντεο

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.