Quantcast
Βαρουφάκης: Μυστικοί ελεγκτές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ΦΠΑ! - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Μυστικοί ελεγκτές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ΦΠΑ!

δημοσιεύτηκε:

Στην ιδέα, να χρησιμοποιεί μη επαγγελματίες ελεγκτές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ΦΠΑ, καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών , όπως προκύπτει από την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη στον  Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι κατά περίπτωση “ελεγκτές” (casual overlookers) θα προσλαμβάνονται με αυστηρά χρονικά περιορισμένες συμβάσεις (έως δύο μηνών και χωρίς τη δυνατότητα επαναπρόσληψής τους) μετά από μία βασική εκπαίδευση, ώστε να εμφανίζονται ως πελάτες σε καταστήματα, ενώ θα είναι “καλωδιωμένοι”. Ουσιαστικά θα πρόκεται για μυστικούς ελεγκτές, με στόχο να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Αν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέγχους και δεν θα μπορούν να αντιπαρατίθενται με τους παραβάτες, τα δεδομένα που θα παράγουν θα έχουν νομική βαρύτητα και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φορολογικές Αρχές που θα συγκεντρώνουν αμέσως τα στοιχεία και θα προχωρούν στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων.

Οι μη επαγγελματίες ελεγκτές προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα (φοιτητές, οικιακές βοηθοί, ακόμη και τουρίστες σε δημοφιλείς περιοχές με υψηλή φοροδιαφυγή), θα πληρώνονται με την ώρα και θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους παραβάτες φοροφυγάδες. 

Το γεγονός και μόνο ότι χιλιάδες περιστασιακών ελεγκτών θα βρίσκονται παντού, καλωδιωμένοι εκ μέρους της εφορίας, θα είναι αρκετό για να αλλάξει τη συμπεριφορά των φορολογουμένων γρήγορα, αναφέρεται στην επιστολή. 

Για να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή, “η ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί την βοήθεια από εταίρους της καθώς και από τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια, ιδιαίτερα όσον αφορά στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση”, αναφέρει η επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.