Quantcast
Βαρουφάκης: Οι εκπρόσωποι των θεσμών ευθύνονται για τις καθυστερήσεις - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Οι εκπρόσωποι των θεσμών ευθύνονται για τις καθυστερήσεις

δημοσιεύτηκε:

Στους εκπροσώπους των θεσμών έριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την ευθύνη για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. 

Κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι, είπε, ήθελαν να μας επιστρέψουν στην περίοδο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται πολλές ημέρες στην Αθήνα, δεν μας έχουν πει ακόμη ποια στοιχεία θέλουν.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι συζητήθηκε με τους θεσμούς και η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της εύλογες ενστάσεις τους, όπως το να μην υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει κακό στα μελλοντικά έσοδα. Πράγματι, είπε, τα κίνητρα της ρύθμισης αποτρέπουν τον ηθικό κίνδυνο και μία κακή κουλτούρα πληρωμών. 

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα επίλυσης φορολογικών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου και των φορολογουμένων, όπως και το σύστημα επίλυσης διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. 

Γαι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, ο υπουργός είπε ότι τλεικά ήταν 0,6% του ΑΕΠ αντί του 3% που έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όσον αφορά το ΑΕΠ, ο υπουργός είπε ότι πράγματι υπήρξε προς το τέλος του 2014 μία αύξησή του σε πραγματικούς όρους, αλλά αυτό συνέβη επειδή η μείωση των τιμών ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ. Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι ο ορισμός της ανάπτυξης, αλλά ο ορισμός της μεγάλης ύφεσης. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.