Quantcast
Βαρουφάκης «στον ενικό»: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης «στον ενικό»: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μπορεί να είναι θέμα μιας εβδομάδας έκανε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου περιγράφοντας την πρόταση της Κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ στο οποίο περιλαμβάνεται και μπόνους 3% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι κατά την διάρκεια της δια πραγμάτευσης η οποία μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί δια ζώσης αύριο στις Βρυξέλλες, η εντολή του λαού δεν ήταν η ρήξη ήταν η διαπραγμάτευση.

Αλλά σε κάθε διαπραγμάτευση αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις όχι δεν διαπραγματεύεσαι, είπε. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη για να μην την έχουμε, πρόσθεσε.

Σε ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι για τη ρήξη καθώς βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμοι για παράδειγμα για άλλο νόμισμα είπε ότι άλλο νόμισμα δεν είναι στα ραντάρ μας.

 

Σενάριο ΦΠΑ

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ελληνική πρόταση για το βασικό έμμεσο είναι ένας υψηλός συντελεστής στο 18% ένας χαμηλός στο 9,5% ενώ ο υπερμειωμένος συντελεστής του 6,5% που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου καταργείται.

Αν κάποιοι προτιμήσουν να πληρώσουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες οι συντελεστές θα υποβιβάζονται στο 15% και το 6,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα εξετάζεται και ένα είδος επιστροφής για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου ώστε να ισοσκελιστεί η απώλεια που θα έχουν από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6,5%.

Τόνισε πάντως ότι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ όπως είναι η ΔΕΗ θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 15% είτε εξοφλούνται με μετρητά είτε με πλαστικό χρήμα.

Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι για το θέμα της αλλαγής των συντελεστών του ΦΠΑ «έχουμε κλείσει». Με τους δανειστές μας.

 

Τα εμπόδια για την συμφωνία

Παραδέχθηκε πάντως ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμη διαφορές σε τρία γνωστά θέματα: Το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό και τα εργασιακά.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό τόνισε ότι για διαφορές που υπάρχουν και για ένα σύνθετο ζήτημα που συνδέεται με τα πλεονάσματα των επόμενων ετών και με εξορθολογισμό των τόκων και του κόστους αποπληρωμής του χρέους.

Στο ασφαλιστικό είπε ότι είναι ένα μεγάλο αγκάθι. «Πιστεύουμε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και όχι στο να κόβουμε συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις άμεσα.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση παρακολούθηση της διαφυγής εισφορών, αλλά και στην ανάπτυξη για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό.

Μίλησε για αναπτυξιακή πολιτική που αξιοποιεί την δημόσια περιουσία δίδοντας και πόρους προς τα ταμεία, κρατώντας μετοχές που θα τοποθετεί σε νέα αναπτυξιακή τράπεζα που θα παράγει κέρδη ώστε τα ταμεία θα παίρνουν μερίσματα στο μέλλον.

«Δεν θέλουμε την επέμβαση του χασάπη» στα ταμεία είπε.

Στο εργασιακό μας ζητούν ομαδικές απολύσεις που όπως είπε δεν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Δεν θέλουμε να πάμε πίσω σε προηγούμενες 10ετίες, θα πάμε στον ILO και θα πάρουμε τις συμβουλές του.

Τόνισε πάντως ότι μεγάλη έμφαση στην συμφωνία που προτίθεται να υπογράψει η ελληνική Κυβέρνηση για την επόμενη μέρα αφορά την διευθέτηση του δημοσίου χρέους «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα περιέχει ελάφρυνση του χρέους» είπε.

Διέψευσε όμως και την χθεσινή « πρόταση Γιούνκερ» που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Βήματος τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που περιείχε είναι κοντά στις προτάσεις της Κυβέρνησης «Εύχομαι να μην είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψουν τις θέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πιστωτική ασφυξία

Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Όσο για τις κατηγορίες ότι η ασφυξία είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης επίτευξης της συμφωνίας τόνισε « Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να φύγουμε από αυτήν την σκοτοδίνη» είπε.

Σχετικά με τη δόση του ΔΝΤ των 750 εκ. ευρώ είπε ότι επειδή στις 12 Μάιου δεν ήταν βέβαιο ότι θα καταφέρναμε να πληρώσουμε και μισθούς συντάξεις αμφιταλαντευόμασταν ως κυβέρνηση.

Με όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ που έχουμε μιλήσει νιώθουν πολύ άσχημα με αυτό που συνέβη στην Κύπρο και δεν είναι διευθετημένοι να το επαναλάβουν.

«Αν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή και των συνταξιούχων θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο. Ελπίζω να πληρώσουμε και τους δύο» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Απαντώντας σε ερώτηση για την συσσώρευση των οφειλών προς ιδιώτες λόγω της έλλειψης ρευστότητας είπε ότι μόλις έχουμε συμφωνία η οικονομία θα αναπνεύσει.

Σε ότι αφορά το θέμα της χρήσης των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνουν άλλες χώρες της Ευρώπης . Παραδέχθηκε ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των δαπανών.

Τόνισε όμως ότι οι οργανισμοί ωφελούνται από τα επιτόκια των ρέπο που κάνουν με το δημόσιο ενώ η κεντρική διοίκηση έχει την ρευστότητα να αγοράζει έντοκα γραμμάτια με τσιμπημένα όπως είπε επιτόκια.

 

Θύμα των περιστάσεων ο Ντράγκι

«Ο Ντράγκι έγινε αυστηρός με την Ελλάδα στην προσπάθεια του να σώσει την Ευρωζώνη» είπε ο υπουργός απαντώντας ερώτηση σχετικά με την σχέση του με τον κεντρικό τραπεζίτη του ευρώ.

Απέδωσε την πρόωρη άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και την πίεση που έχει ασκήσει στην ρευστότητα προς την Ελλάδα είπε ότι οφείλεται σε πιέσεις εντός της Τράπεζας.

Μάλιστα έδειξε το Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη κ. Γιενς Βαϊντμαν ο οποίος όπως είπε έχει αντιδράσει σε όλες τις προσπάθειες του κ. Ντράγκι για την καταπολέμηση της κρίσης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με την σχέση του με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέφυγε να κάνει δηλώσεις επικαλούμενος μεταξύ του συμφωνία για εχεμύθεια . Τόνισε πάντως ότι οι προσωπικές τους σχέσεις είναι άριστες.

 

Οι κόντρες

Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι συχνά έχει αντιρρήσεις με όσα προτείνουν οι ομόλογοι του υπουργοί της Κυβέρνησης τόσο σε ότι αφορά παλαιότερα όσο και νέα μέτρα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην βούληση που υπήρχε προεκλογικά να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακές δράσεις με τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ . Είχα εκφράσει με e-mail την αντίδραση μου» είπε τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά είναι προορισμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μια δεύτερη διαφωνία σε αφορά το μέτρο της φορολόγησης των 500 πλουσιότερων ελλήνων « Έχω αντίρρηση σε αυτό. Δεν είναι από τους 500 πλουσιότερους έλληνες.

Πρόκειται για τις πλουσιότερες επιχειρήσεις επιχειρήσει αλλά α το αφήσουμε αυτό θα το δούμε» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Έσπευσε όμως να δώσει άλλοθι στα λάθη που έγιναν τονίζοντας ότι ένα κόμμα που ξεκίνησε με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό και έφτασε στα επίπεδα τη πρόσφατης εκλογής του είναι φυσικό να περάσει μια περίοδο ενηλικίωσης. Η περίοδος αυτή έχει περάσει με επιτυχία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δήλωσε ην ικανοποίηση του για ότι η Κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε για άλλη μια φορά ότι με τον φερόμενο «αντικαταστάτη» του στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι στην διαπραγμάτευση μαζί από την αρχή.

Τα καλύτερα λόγια είπε τέλος και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο είχε κοινούς αγώνε2 στα φοιτητικά χρόνια «Με τον Γιάννη έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

Μέρος Α’

 

Μέρος Β’

 

Μέρος Γ’

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.