Quantcast
Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν κάνω πίσω κι ας έρθει ο… Αρμαγεδδών - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν κάνω πίσω κι ας έρθει ο… Αρμαγεδδών

δημοσιεύτηκε:

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, είμαστε έτοιμοι για μάχη» υπογραμμίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης, δίνοντας το στίγμα της Ελλάδας ενόψει της συνέχειας των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

Ειδικότερα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως «οι Έλληνες έχουν χάσει τα πάντα, γι’ αυτό πλέον μπορούμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

«Και αυτό κάνουμε τώρα» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Αν και εμμένει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας, ο Γ. Βαρουφάκης καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει τη μάχη.

«Αυτό που θέλουμε είναι δικαιοσύνη και δικαιοσύνη δεν σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκηρύσσει την κριτική του στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, η εφαρμογή του οποίου αποδείχθηκε καταστροφική» σημείωνε εν συνεχεία.

Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει πως «αν και είμαστε Αριστεροί, θέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα σημαντικό μέρος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

«Το πακέτο διάσωσης του 2010 δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Η γερμανική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε, νομίζοντας πως τα χρήματα πήγαν κατευθείαν στους Έλληνες» συνεχίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως και οι Έλληνες παραπλανήθηκαν, θεωρώντας το πρόγραμμα βοήθειας ως σωτήριο για τη χώρα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται λίγο χρόνο, ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο θα μας δώσει το δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να καταθέσουμε το σχέδιό μας» διαμηνύσει εν συνεχεία.

«Ακούω συνέχεια πως εάν η Ελλάδα δεν υπογράψει, θα έρθει ο Αρμαγεδδών. Ας το αφήσουμε να συμβεί τότε. Δεν κάνουμε πίσω – μπρος. Αυτό είναι το Plan B μου» υπερθεματίζει, ερωτώμενος για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο Grexit, επισημαίνει πως «είναι άλλο να λες πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ και άλλο να λες πως πρέπει να βγει από το ευρώ», διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

«Η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της Ευρώπης» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει τι θα κάνει σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης, εξηγεί πως «δεν επιθυμώ να παραμείνω επ’ άπειρον σ’ αυτό το γραφείο. Θα επιστρέψω στη συγγραφή του βιβλίου μου σχετικά με την Ευρώπη».

Ως προς την ιδεολογική του κατάρτιση, αυτοπαρουσιάζεται ως ένας ελευθεριακός ή αιρετικός Μαρξιστής, καθώς αν και θαυμάζει τον καπιταλισμό, αναγνωρίζει τις επώδυνες συνέπειες του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.