Quantcast
Βαρουφάκης: Το Eurogroup αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα του χρέους - Πρόταση για "φρένο" ελλείμματος - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Το Eurogroup αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα του χρέους – Πρόταση για “φρένο” ελλείμματος

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα παρουσίασε στο σημερινό Eurogroup μία συνολική πρόταση που θα θέσει πολύ σύντομα τέλος στο ελληνικό δράμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μία λύση τώρα και στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο υπουργός είπε ότι η άρνηση του Eurogroup να συζητήσει την ελληνική πρόταση – και για το χρέος – δείχνει ότι δεν είναι το κατάλληλο όργανο για να συζητηθεί το ελληνικό θέμα.

Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική πρόταση για το χρέος είναι λελογισμένη, καθώς προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα δανεισθεί μετά τη συμφωνία ούτε ένα επιπλέον ευρώ. Αυτό θα συμβεί, είπε, με την εξαγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 27 δισ. ευρώ. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να βρίσκεται στην ανάγκη η Ελλάδα κάθε τόσο να βρίσκει κεφάλαια για να αποπληρώνει την ΕΚΤ. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζει η Ευρωζώνη, θεωρεί ότι η εξαγορά θα είναι περισσότερο μία ανταλλαγή χρέους και όχι νέο δάνειο στην Ελλάδα που θα πρέπει να συνοδευθεί με νέους σκληρούς όρους. Όπως είπε, θα πρέπει οι όροι να είναι οι ίδιοι με αυτούς για το τρέχουν πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, πέραν αυτών που θα συμφωνήσει η Ελλάδα για να κλείσει το σημερινό πρόγραμμα. 

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα πλησίασε πολύ στα δημοσιονομικά τις θέσεις των δανειστών, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μη επίτευξη συμφωνίας.

Η αδυναμία προόδου της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες οφείλεται, πρόσθεσε, στο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν την ελληνική πρόταση για το δημόσιο χρέος και τις παραμετρικές προσαρμογές που προωθεί η Ελλάδα για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέσθηκε το άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές – διαρθρωτικές προσαρμογές από την πλευρά της Ελλάδας και ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των πιστωτών – για να δείξει ότι είναι υποκριτική η επιμονή του Eurogroup ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας που δεν κάνει νέες προτάσεις.  

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι νέες περικοπές συντάξεων ή αυξήσει φορολογικών συντελεστών, στις οποίες είναι ήδη πρωταθλήτρια κόσμου τα τελευταία 200 χρόνια.

Γι’ αυτό, είπε, θεωρούμε ότι πρέπει να εμμείνουμε στα μέτρα που έχουμε προτείνει, καθώς και σε αυτά που συμφωνήσαμε να προωθήσουμε με τον ΟΟΣΑ, όπως, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις αναλογιστικές μελέτες που θα κάνει για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους την νομοθέτηση ενός  “φρένου” για το έλλειμμα, ετσι ώστε να γίνονται αυτομάτως περικοπές δαπανών την υπάρχουν ενδείξεις οτι εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός. 

Ο Βαρουφάκης τόνισε ότι η άρνηση του Eurogroup να συζητήσει την ελληνική πρόταση – και για το χρέος – δείχνει ότι δεν είναι το κατάλληλο όργανο για να συζητηθεί το ελληνικό θέμα. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.