Quantcast
ΒΕΑ: Με το νέο ασφαλιστικό οι ΜμΕ καλούνται να δίνουν ως και το 60% του εισοδήματός τους - enikonomia.gr
share

ΒΕΑ: Με το νέο ασφαλιστικό οι ΜμΕ καλούνται να δίνουν ως και το 60% του εισοδήματός τους

δημοσιεύτηκε:

Έως και το 60% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις θα κληθούν να καταβάλουν οι μικρομεσαίοι. Το νέο ασφαλιστικό απειλεί με αφανισμό τους μικρομεσαίους. Γι’ αυτό και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) ζητά την απόσυρσή του.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης συναντήθηκε εκτάκτως με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να του παραθέσει τα σημεία του σχεδίου νόμου που πλήττουν την μικρομεσαία τάξη.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατακόρυφα έως και 300% από την 1η Ιανουαρίου 2017, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλουν το 20% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους, για την κύρια ασφάλισή τους. Ως εκ τούτου, χιλιάδες μικρομεσαίοι που ήδη αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους θα οδηγηθούν αναπόφευκτα, στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Η παραπάνω ανατροπή, σύμφωνα με το ΒΕΑ, θα έχει ως συνέπεια την απώλεια κι άλλων θέσεων απασχόλησης, την έξαρση της μαύρης εργασίας, αλλά και την περαιτέρω μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος στην επιβολή των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή, που οι εισφορές αυξάνονται, οι νέες συντάξεις θα είναι μικρότερες έως και 30% λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου. Μάλιστα δεν διασαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των ποσών συντάξεων για μελλοντικούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει ασφαλιστικό δικαίωμα μέσα από την υπαγωγή τους σε ασφαλιστικές κλάσεις.

Όπως αναφέρει ο ΒΕΑ, άλλες δυο αλλαγές που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου και που αναμένεται να πλήξουν καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι:

-Από την 1η Ιουλίου οι αποδοχές των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα θα πρέπει να κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Το ΒΕΑ τονίζει ότι στην παρούσα συγκυρία με τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και την παντελή έλλειψη ρευστότητας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

-Δεν υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι για τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η δημιουργία ενός πάγιου και ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.