Quantcast
"Big Brother" για τα ακίνητα - Πώς θα λειτουργεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης - enikonomia.gr
share

“Big Brother” για τα ακίνητα – Πώς θα λειτουργεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» της ΑΑΔΕ για περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων προκειμένου να εντοπιστούν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των οικημάτων στο Ε9 αλλά και τα αδήλωτα εισοδήματα που προέρχονται από σπίτια. Πρόκειται για την νέα εφαρμογή «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» (ΜΙΔΑ)  την οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει εντός Σεπτεμβρίου του 2024 η ΑΑΔΕ και η οποία  θα περιλαμβάνει:

  • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» της Αρχής σύμφωνα με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Αυτά τα στοιχεία θα μεταφερθούν σε αυτό το μητρώο χωρίς να παρέμβουν οι  φορολογούμενοι. Οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν  τα στοιχεία και αν υπάρχουν διαφορές τότε θα τις  διορθώσουν χωρίς την επιβολή προστίμων.
  • Τις πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Πώς θα λειτουργεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Το Μητρώο θα συνδέεται με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο στόχος του μέτρου είναι τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται να προβούν σε επιπλέον ενέργεια για τη συμπλήρωση στοιχείων οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές.

Μάλιστα το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα:

  • κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης του οικήματος και γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου σπιτιού
  •  αλλά και κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Συνεπώς ο κάθε φορολογούμενος-χρήστης του νέου Μητρώου θα μπορεί:

  •  να έχει πλήρη εικόνα για τα στοιχεία αναφορικά με τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του αλλά και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ως ενοικιαστής.
  • να έχει στη διάθεσή του καταγεγραμμένα και όλα τα στοιχεία σχετικά με το ύψος των εισοδημάτων του από ενοίκια ή και των δαπανών του για ενοίκια.

Με αυτόν τον τρόπο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ  θα εντοπίζουν με πιο εύκολο τρόπο όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά, τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Ωστόσο, το μητρώο αυτό δεν θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Και αυτό θα συμβεί επειδή η φορολογική διοίκηση θα χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης  με το οποίο θα σαρώσει τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει θα τα συγκρίνει με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να  εντοπιστούν τα αδήλωτα κτίσματα των φορολογουμένων.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.