Quantcast
Βινάλς (ΔΝΤ): Προβλέπει χρεοκοπίες εταιρειών σε αναπτυσσόμενες χώρες λόγω πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Βινάλς (ΔΝΤ): Προβλέπει χρεοκοπίες εταιρειών σε αναπτυσσόμενες χώρες λόγω πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Χρεοκοπίες επιχειρήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, που θα έχουν επιπτώσεις και στις βιομηχανικές χώρες, προβλέπει ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις κεφαλαιαγορές, Χοσέ Βινάλς, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες πολλές επιχειρήσεις είχαν οδηγηθεί σε υψηλό δανεισμό, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και των σχετικά καλών προοπτικών ανάπτυξης», είπε ο Βινάλς, προσθέτοντας ότι τα δάνεια αυτά πρέπει τώρα να εξυπηρετηθούν, αν και το περιβάλλον έχει γίνει πολύ αρνητικό.

Ο Ισπανός αξιωματούχος του ΔΝΤ εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα στερήσει από τις βιομηχανικές χώρες αγορές για την πώληση των προϊόντων τους.

Ο Βινάλς ζητά από τους Ευρωπαίους να προωθήσουν την τραπεζική ένωση και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά από ότι έως τώρα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Δεν πιστεύει, πάντως, ότι οι πρόσφατες αναταράξεις των αγορών προαναγγέλλουν μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως φοβάται ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Παρά τα παραπάνω προβλήματα, προβλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος και το επόμενο έτος περισσότερο από το 2015, αν και κάπως λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις μας», δήλωσε ο Βινάλς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.