Quantcast
Βιβλίο και παιχνίδι στηρίζουν τις πωλήσεις των Χριστουγέννων - enikonomia.gr
share

Βιβλίο και παιχνίδι στηρίζουν τις πωλήσεις των Χριστουγέννων

δημοσιεύτηκε:

της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Παιχνίδι και βιβλίο, αποτελούν δύο βασικές κατηγορίες με πωλήσεις που συνολικά υπολογίζονται στα 340 εκατ. ευρώ.  Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, η ζήτηση παιχνιδιών και βιβλίων αυξάνεται κατακόρυφα, αποτελώντας μάλιστα το μεγάλο στοίχημα για τους εμπόρους. Δεδομένου όμως, ότι το βιβλίο βγήκε από μία περίοδο κρίσης, που οδήγησε ακόμα και σε μηδενικές πωλήσεις, τώρα οι έμποροι καταβάλλουν προσπάθειες να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία κι αυτό το κάνουν με διάφορες προωθητικές ενέργειες. 

Μεγάλη έμφαση δίνουν στην αγορά του παιδικού βιβλίου και προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους μικρούς αναγνώστες επειδή – όπως υποστηρίζουν – «εάν μάθουν να διαβάζουν από μικρή ηλικία, θα συνεχίσουν να διαβάζουν όλη τους τη ζωή».

Γι΄ αυτό και οι βιβλιοπώλες στηρίζουν τις ελπίδες τους στο παιδικό βιβλίο.  Με προωθητικές ενέργειες και κινήσεις στρατηγικής επιχειρούν να προσελκύσουν τους μικρούς αναγνώστες και να τονώσουν την αγορά που σήμερα υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ, προ κρίσης όμως τα νούμερα ήταν αρκετά υψηλότερα. Μόνο κατά την περίοδο της κρίσης, οι απώλειες στην αγορά του βιβλίου υπολογίζονται ότι έφθασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τεράστια ήταν η ζημιά για τον κλάδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της επιβολής των capital controls.  Υπήρξαν βιβλιοπωλεία που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου ήταν μηδενικές, παρόλο που παραδοσιακά η ζήτηση αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες από πελάτες που αγοράζουν βιβλία για να διαβάσουν στις διακοπές τους.

Όσον αφορά στις κινήσεις τόνωσης της αγοράς, από τις αρχές του Δεκεμβρίου γνωστά βιβλιοπωλεία «ενώσανε τις δυνάμεις τους» και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις με επίκεντρο το παιδικό βιβλίο.  Από φέτος μάλιστα επιχειρούν να καθιερώσουν και στη χώρα μας την 5η Δεκεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στους γονείς και τα παιδιά. Την πρωτοβουλία πήραν έξι βιβλιοπωλεία, ενώ η ημέρα αυτή που ξεκίνησε από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ λέγεται «Take your child to the bookshop day». Στην πρώτη επίσημη που έγινε στη χώρα μας, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, τα βιβλιοπωλεία έκαναν ειδικές εκδηλώσεις, όπως αφηγήσεις από διακεκριμένους συγγραφείς, εκπτώσεις κ.λπ, ενώ από την ανταπόκριση του κοινού διαπίστωσαν ότι στόχος της πρωτοβουλίας για να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία δεν είναι ανέφικτος.

 

Τα παιχνίδια

 

Όσον αφορά τα παιχνίδια, η αγορά υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια όμως, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του εμπορίου, όλο και περισσότερο οι καταναλωτές στρέφονται σε μικρής αξίας δώρα, αφήνοντας στην άκρη τα «ακριβά» δώρα που κάποτε επέλεγαν με μεγαλύτερη άνεση.  Οι έμποροι τώρα, δηλώνουν προετοιμασμένοι για να υποδεχτούν τους μικρούς πελάτες, οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στις πωλήσεις παιχνιδιών κατά την περίοδο των εορτών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.