Quantcast
Bloomberg: Αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ! - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ!

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, να αποκλείει την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως την Κύπρο και την Πορτογαλία, που τα ομόλογά τους δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση (κοινώς χαρακτηρίζονται “σκουπίδια”). 

Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο ανέφερε ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του παρουσιάσθηκαν στα μέλη του σενάρια για την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 500 δισ. ευρώ με επενδυτική διαβάθμιση. 

Ειδικότερα, υπήρξε ένα σενάριο για την αγορά μόνο των ομολόγων με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) και άλλο σενάριο για αγορές ομολόγων που έχουν αξιόχρεο τουλάχιστον ΒΒΒ-.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έλαβαν απόφαση για τα χαρακτηριστικά του προγράμματος αγορών ή την εφαρμογή του. 

Σημαντικό είναι ότι κατά την παρουσίαση των σεναρίων στη Φρανκφούρτη δεν αναφέρθηκε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για την αγορά των ομολόγων που αξιολογούνται ως σκουπίδια (junk) και από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ μία τέτοια πρόβλεψη υπήρχε σε προηγούμενα προγράμματα της ΕΚΤ, δήλωσε πηγή που μίλησε στο Bloomberg. Η ΕΚΤ , άλλωστε, έχει δεχθεί ότι τα ελληνικά και κυπριακά ομόλογα μπορούν να γίνονται, κατ’ εξαίρεση, δεκτά για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, εφόσον οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πρόγραμμα. 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει για τις διεργασίες που γίνονται στην ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. 

Όπως έγραψε χθες η enikonomia.gr, οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι τυχόν αποκλεισμός των υπερχρεωμένων χωρών από τις αγορές της ΕΚΤ θα καταστήσει το πρόγραμμά της αναποτελεσματικό, γιατί είναι ακριβώς αυτές οι χώρες που χρειάζονται περισσότερο τη στήριξη. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.