Quantcast
Bloomberg: Αρνητικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Αρνητικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν πιθανότατα αρνητικός τον Δεκέμβριο (-0,1%) για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια εν μέσω κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και μπορεί να γείρει οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της μέσα στον Ιανουάριο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 

Με την Ιταλία να βρίσκεται σε ύφεση, τη δυναμική της γαλλικής οικονομίας υποτονική και τη Γερμανία να δυσκολεύεται να αφήσει πίσω τους χαμηλούς ρυθμούς, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδιάζουν νέα μέτρα νομισματικής στήριξης,σημειώνει το πρακτορείο. 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού “δεν μπορεί να εξαιρεθεί εντελώς”, ενώ άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες υπό τον Γερμανό πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν προτιμούν να περιμένι η ΕΚΤ να φανεί η επίδραση των τελευταίων μέτρων που έχει λάβει. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο ήταν ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια, μία ένδειξη ότι οι τιμές της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Η ανάλυση της ΕΚΤ περιπλέκεται από την προοπτική μίας νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδας, που έχει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Μία απόφαση της ΕΚΤ (για την ποσοτική χαλάρωση) μπορεί να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το δημοσίευμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.