Quantcast
Bloomberg: Η Πορτογαλία κινδυνεύει να αποκλεισθεί από το QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η Πορτογαλία κινδυνεύει να αποκλεισθεί από το QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας μπορεί να αποκλεισθούν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, εάν το αξιόχρεο της χώρας υποβαθμισθεί στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγηση DBRS μετά την πτώση της κυβέρνησης Κοέλιο, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Για να είναι επιλέξιμοι οι πορτογαλικοί τίτλοι για αγορά από την ΕΚΤ, το αξιόχρεο της χώρας πρέπει να έχει επενδυτική διαβάθμιση (investment grade) από τουλάχιστον έναν από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σήμερα, η Πορτογαλία έχει επενδυτική αξιολόγηση μόνο από τον DBRS, καθώς οι άλλοι τρεις μεγάλοι οίκοι – Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch – έχουν κατατάξει στα «σκουπίδια» το αξιόχρεό της.

«Υπάρχει φόβος ότι, αν ο DBRS υποβαθμίσει τα πορτογαλικά ομόλογα, θα οδηγήσει την Πορτογαλία εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank, προσθέτοντας: «Αυτό είναι προφανώς κάτι, για το οποίο πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι επενδυτές. Είναι ένα ενδεχόμενο χαμηλής πιθανότητας, αλλά με μεγάλες συνέπειες».
Εάν η Πορτογαλία υποβαθμισθεί, μπορεί να είναι δυνατή η χορήγηση μίας εξαίρεσης από την ΕΚΤ, ώστε να συνεχισθεί η αγορά των ομολόγων της, αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της Commerzbank.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.