Quantcast
Bloomberg: Η έκδοση 30ετούς ομολόγου σηματοδοτεί την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η έκδοση 30ετούς ομολόγου σηματοδοτεί την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές

δημοσιεύτηκε:

Στην έκδοση 30ετούς ελληνικού ομολόγου αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, που είναι η πρώτη τόσο μεγάλης διάρκειας από το 2008, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πλήρη επάνοδό της στις κεφαλαιαγορές. Η πώληση αποτελεί ένδειξη του πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, καθώς στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί στο 44% με τη χώρα να έχει αποκλεισθεί από τι διεθνείς αγορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σήμερα, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων της, αναφέρει το Bloomberg.
Η Ελλάδα ακολουθεί άλλες χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της από την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τι λένε οι ειδικοί
«Η πώληση των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί την αποκατάσταση της φήμης της χώρας», δηλώνει ο χρηματιστής της Piraeus Securities στην Αθήνα, Αλέξανδρος Μάλαμας.
Από την πλευρά του ο διαχειριστής κεφαλαίων, Charles Diebel, τονίζει ότι η έκδοση του ομολόγου σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι τώρα «ξανά στο παιχνίδι».
«Ολοκληρώνει την επάνοδό της», δηλώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank Abp, Jan von Gerich.«Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης διάρκειας και ένα καλό τεστ για το κλίμα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων όσον αφορά τον κίνδυνο», συμπληρώνει.
Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποφέρει καρπούς καθώς μόνο πέρυσι είχαν αποδόσεις περίπου 18%, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays.
«H Eλλάδα έχει σήμερα ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν έχει άμεση ανάγκη να αντλήσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα διαθέσιμά της καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου», αναφέρει το Bloomberg.
Τα ελληνικά ομόλογα αναδύονται από την «φωτιά» του 2011 ισχυρότερα από ποτέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα παραμένουν περιορισμένες, Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ συνολικά τον περασμένο μήνα έναντι του υψηλού 136 δισ. ευρώ που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004. Αυτό σημαίνει ότι η επικείμενη έκδοση αποτελεί επίσης μία σπάνια ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους, ιδιαίτερα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει στήριξη με την αγορά ομολόγων, σημειώνει το Bloomberg.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.