Quantcast
Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν από τους επενδυτές να τις (ξανά)εμπιστευθούν - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν από τους επενδυτές να τις (ξανά)εμπιστευθούν

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί η αβεβαιότητα να παραμένει για την ελληνική οικονομία και για τον επόμενο «γύρο» χρηματοδότησης, όμως ζητείται από τους επενδυτές των τραπεζών να δώσουν μια νέα «ένεση» κεφαλαίων για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 20 μήνες.

Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank την Πέμπτη ξεκίνησαν τις διαδικασίες με το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών, καθώς πρέπει να καλυφθούν κεφάλαια 14,4 δις ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή της Διεθνούς Τραπεζικής Νομοθεσίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιου Αβγουλέα που επικαλείται το Bloomberg, «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση σήμερα, έχει μπει στο πιο κρίσιμο στάδιό της».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε επίσης χθες πως «αντί να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα ελπίδας εν μέσω των νέων προσπαθειών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Η άντληση κεφαλαίων για τις τράπεζες έρχεται σε μια στιγμή που η αβεβαιότητα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας παραμένει. Η «απελευθέρωση» των 10 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που θα στηρίξουν τις ιδιωτικές ενέσεις κεφαλαίου με δημόσια χρήματα, θα γίνει μόνο εφόσον η κυβέρνηση φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα που περιλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει τα πλάνα τους για να αντλήσουν κεφάλαια πριν από το τέλος του έτους, χρονικό διάστημα που οι κανονισμοί προστατεύουν τους καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ από ένα bail-in.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.