Quantcast
Bloomberg: Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τα ελληνικά ομόλογα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τα ελληνικά ομόλογα

δημοσιεύτηκε:

Το κέρδος που έδωσαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την αρχή του έτους έφθασε το 22%, το υψηλότερο με διαφορά από τους τίτλους άλλων χωρών που παρακολουθεί το Bloomberg, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «παρίας» και να ελκύουν την προσοχή μόνο εξειδικευμένων επενδυτών, σημειώνει το πρακτορείο.

Στελέχη δύο μεγάλων επενδυτικών ταμείων – της Standard Life Investments που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων της Σκωτίας και της Blue Bay Asset Management – θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο χρήσιμα ως μέτρο του κλίματος που επικρατεί στην Ευρωζώνη, αν και η σημασία του ρόλου αυτού μειώθηκε με την έναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο. Οι διαχειριστές κεφαλαίων, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, προτιμούν αγορές, όπως της Πορτογαλία, η οποία θεωρούν ότι προσφέρει μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις αγορές των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

«Η μεταβλητότητα από μόνη της δεν καθιστά (την ελληνική αγορά) τόσο ελκυστική για τους τυπικούς επενδυτές», δήλωσε στέλεχος της Standard Life, προσθέτοντας: «Φυσικά, η Ελλάδα είναι σημαντική, καθώς επηρεάζει τη συμπεριφορά της υπόλοιπης ευρωπαϊκής αγοράς, επομένως πρέπει πάντα να παρακολουθείται». 

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε υποχωρήσει στο 6,84% τον Νοέμβριο, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε και σήμερα διαμορφωνόταν στο 8,16%. Για τα τριετή ομόλογα (που εκδόθηκαν πέρυσι και λήγουν τον Ιούλιο 2017) η απόδοση διαμορφώνεται στο 7,70& από 3,50% κατά μέσο όρο τον Ιούλιο του 2014.

Αν και οι αποδόσεις είναι εντυπωσιακές, οι επενδυτές αποθαρρύνονται από τους κινδύνους μίας ενδεχόμενης νέας αναταραχής και της σχετικής έλλειψης ρευστότητας. Οι αγοραπωλησίες των ομολόγων στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) ανήλθαν σε 141 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα παραμένουν δύσκολα, καθώς οδεύουμε προς το 2016 και μπορεί να είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα έχει περάσει τις δυσκολίες», δήλωσε στέλεχος της Blue Bay.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.