Quantcast
Bloomberg: Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάρτιο - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάρτιο

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή, 1η Απριλίου, όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να εφαρμόζει την απόφασή της για αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 80 από 60 δις. ευρώ, θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, ο πληθωρισμός ήταν πιθανότατα αρνητικός τον Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αναδεικνύοντας τη δυσκολία να επιτύχει η ΕΚΤ τον στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%. 

«Τα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν ότι η ΕΚΤ δικαιολογημένα έλαβε τα μέτρα (στις 10 Μαρτίου) και επίσης μπορεί να χρειασθεί να κάνει περισσότερα στο μέλλον. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εξαιρετικά αδύναμες και κινούνται στη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας ABN Amro στο Άμστερνταμ.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ο αρνητικός πληθωρισμός πιθανόν να είναι «αναπόφευκτος» τους επόμενους μήνες και ότι είναι «κρίσιμο να αποφευχθούν οι δευτερογενείς συνέπειες». Αυτή η ανησυχία οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% και να χορηγήσει νέα μακροχρόνια δάνεια στις τράπεζες, με επιτόκια που μπορεί να είναι και αρνητικά έως -0,40%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.