Quantcast
Bloomberg: Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ένα άρθρο με το οποίο ζητά από το ΔΝΤ να σταματήσει να
βασανίζει την Ελλάδα ζητώντας νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φιλοξενεί σε
κεντρικό σημείο το Bloomberg.


Ο αρθρογράφος J. Kyle Bass,
chief investment officer της
Hayman
Capital Management,
κάνει αναφορά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και, όπως σημειώνει, μεγάλα
βήματα έγιναν και στον τραπεζικό τομέα.

Το άρθρο ξεκινά επικαλούμενο μια φράση του αρχαίου Ρωμαίου ποιητή, Βιργίλιου: “Προσοχή στους Έλληνες που φέρνουν δώρα”. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στον 21ο αιώνα, οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην αποδοχή προσφορών – κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βασανίζει τώρα τη χώρα σε μια λανθασμένη προσπάθεια να πάρει τα χρήματά του πίσω.

Επισημαίνεται πως, “Έλληνες αξιωματούχοι εργάστηκαν σκληρά για να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας τους και τα οικονομικά τους. Από το 2010 μέχρι το 2016, η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά σχεδόν 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και τελικά να έχει πλεόνασμα. Μετά από μια συρρίκνωση σχεδόν της τάξεως του 30%, η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει θετικά σημάδια σε όλες σχεδόν τους κλάδους – βιομηχανική παραγωγή, νέες κυκλοφορίες οχημάτων, άδειες κατασκευής, αφίξεις τουριστών.Ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Μετά από δύο πλήρεις επιθεωρήσεις των δανειακών τους βιβλίων – πρώτα από το BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – οι τράπεζες έχουν αναδιοργανωθεί πλήρως δύο φορές. Έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις τους έναντι των επισφαλών δανείων και οι δείκτες κεφαλαίου τους είναι σήμερα σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρέχοντας ένα αποθεματικό έναντι τυχόν μελλοντικών ζημιών.

Από την άλλη πλευρά αναφέρεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο βάρος, που αφορά στα
δάνεια σχεδόν 250 δισ. ευρώ που της δάνεισαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι
της «για τη διάσωση της οικονομίας της και κατά πάσα πιθανότητας όλης της
Ευρωζώνης». Το χρέος αυτό παραμένει, σημειώνει, παρά το «κούρεμα» το 2012 της
αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν ιδιώτες επενδυτές και τις
απώλειες που υπέστησαν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι είδαν τις
επενδύσεις τους να εξατμίζονται δύο φορές με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος και να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας και επομένως και την Ευρώπη. Αντ ‘αυτού, το Ταμείο απαιτεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας και επιμένει σε «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις αμφίβολης αξίας.

Επομένως προκύπτει οτι, η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη απέναντι στην Ελλάδα. Προκαλείται από το συμφέρον του ίδιου και όχι από το τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Το Ταμείο προσπάθησε ταυτόχρονα να εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και προσπάθησε να υπονομεύσει τη νέα Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης απαιτώντας μια επιπλέον αύξηση κεφαλαίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα -όπως όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ- δεν μπορεί να επιτύχει μακροοικονομική προσαρμογή υποτιμώντας το νόμισμά της, πρέπει να ληφθεί μεγάλη προσοχή. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, και όχι οι εξαγωγές, θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη.

Πηγή Πληροφοριών:Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.