Quantcast
BofaML: Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο - enikonomia.gr
share

BofaML: Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

δημοσιεύτηκε:

Oλοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος πριν τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο καθώς και ένα πολύ καλύτερο β’ εξάμηνο περιμένει σε ανάλυσή της για την Ελλάδα η BofaML.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει επαναφορά του waver της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, σταδιακή άρση των capital controls, συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει, αυτή της η στάση έγινε ακόμα πιο αμφιλεγόμενη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οδήγησε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα περί επανάληψης του δράματος του Grexit.

«Ωστόσο, το θετικό μας σενάριο άρχισε να υλοποιείται όταν η Ελληνική Βουλή ενέκρινε στις αρχές Μαΐου την πολύ αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα νέα φορολογικά μέτρα. Η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου και θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου (κατά πάσα πιθανότητα στην συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο)».

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα συζητήσει το πλαίσιο για την ελάφρυνση χρέους. Υποθέτοντας πως θα υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, όπως εκτιμά η BofAML, σημειώνοντας πως «δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους. Ένα ευρύ πλαίσιο που θα αφορά την μορφή αυτής της ελάφρυνσης θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Αναμένει, δε, πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση (reprofiling) των λήξεων και σταθεροποίηση των επιτοκίων για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες. Το ΔΝΤ ζητά επίσης μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος. Το reprofiling πιθανότατα θα βάλει «πλαφόν» στο συνολικό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για την Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.