Quantcast
Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια, πέναλτι για τους... ασυνεπείς - Ολόκληρο το σχέδιο για το Δημόσιο - enikonomia.gr
share

Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια, πέναλτι για τους… ασυνεπείς – Ολόκληρο το σχέδιο για το Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωποι με “πέναλτι ” θα βρίσκονται όσοι δημόσιοι φορείς δεν πετύχουν μείωση κατανάλωση ενέργειας, στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Όπως  γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι φορείς που θα πετυχαίνουν τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας  θα λαμβάνουν επιπλέον  οικονομικές ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο όσοι δεν τους πετυχαίνουν θα πρέπει να βρουν οι ίδιοι πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο στόχος του σχεδίου είναι να μειωθεί η μέση κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, πρόσθεσε.  Κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών ακόμα και αν πετύχει οικονομία θα πάρει μικρότερη οικονομική ενίσχυση ακόμη και αν πετύχει μείωση κατανάλωσης καθώς θα μπορούσε να είχε πετύχει μεγαλύτερη αν είχε εφαρμόσει και το συγκεκριμένο μέτρο, σημείωσε μεταξύ άλλων.

 Πρόγραμμα Ηλέκτρα: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησαν για το πρόγραμμα “Ηλέκτρα”.

“Έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου τομέα. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα Ηλέκτρα ύψους 640 εκατ. ευρώ με το οποίο στοχεύουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30 % σε 2,.5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων του δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οριστικός οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα  στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας .Ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα  θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου .Ήδη οι επιλέξιμες δαπάνες, μελέτες και προετοιμασία αυτών των έργων μπορούν να ξεκινήσουν, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

“Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%”,τόνισε από πλευράς της κ. Σδούκου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.