Quantcast
Bραχυχρόνιες μισθώσεις- Airbnb: Νέες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος-Τι αναφέρει η εγκύκλιος - enikonomia.gr
share

Bραχυχρόνιες μισθώσεις- Airbnb: Νέες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος-Τι αναφέρει η εγκύκλιος

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις  για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb  εξέδωσε μέσω της εγκυκλίου της η ΑΑΔΕ. Η εγκύκλιος αυτή αφορά στον ν. 5073/2023 και επισημαίνεται πως η ΑΑΔΕ αποφασίζει αναδρομικά να επιβάλει και τέλος επιτηδεύματος και μάλιστα ανά κατάλυμα ύστερα από το νόμο που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν από 3 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και πάνω να ιδρύσουν επιχείρηση.

Μάλιστα σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ:

α) για κάθε ολόκληρη κατοικία ή/και

β) για κάθε δωμάτιο στο πλαίσιο κατοικίας, αν αυτό αυτοτελώς εκμισθώνεται, και αν αυτό είναι σε διαφορετικό ακίνητο από τα υπόλοιπα διατιθέμενα καταλύματα. Αυτό συμβαίνει, καθώς αυτές τις περιπτώσεις τις θεωρεί υποκαταστήματα της επιχείρησης αυτής

Aυτόπρακτικά σημαίνει πως αν μια επιχείρηση διαχειρίζεται 3 ακίνητα σε διαφορετικά κτήρια,  τότε θα πρέπει να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος  1.800 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται δε πως το  το τέλος επιτηδεύματος για τα  υποκαταστήματα είναι 600 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

«Τα “Ακίνητα” που μισθώνονται ή υπεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως άνω προσώπων και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α’152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος. Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39Α του ΚΦΕ. Ως προς την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα δωμάτια που βρίσκονται εντός του ίδιου διαμερίσματος ή εντός μονοκατοικίας, καθώς και για τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός του ίδιου κτιριακού χώρου, εφαρμόζονται όσα έχουν γίνει δεκτά με την παρ. 1 της ΠΟΛ.1156/2017 εγκυκλίου, δηλαδή επιβάλλεται μία φορά τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν αυτά λειτουργούν ως έδρα ή ως υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της.» σημειώνεται στην  παράγραφο 15 της εγκυκλίου της Αρχής.

Τι ισχύει στην πράξη

Παρακάτω παρατίθενται  δύο παράδειγμα αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται στα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Αναλυτικά:

  • Εάν ένα νομικό πρόσωπο διαθέτει μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας 30 ακίνητα  τότε θα πληρώσει 20 τέλη επιτηδεύματος.
  • Εάν ένα νομικό πρόσωπο διαθέτει μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 20 ακίνητα σε μία πολυκατοικία στο Κολωνάκι,  τότε θα καταβάλλει ένα τέλος επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το τέλος επιτηδεύματος  είναι 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.