Quantcast
Μπρατάκος: Σταθερή πορεία σε ταραγμένο περιβάλλον - enikonomia.gr
share

Μπρατάκος: Σταθερή πορεία σε ταραγμένο περιβάλλον

δημοσιεύτηκε:

Η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε ταραγμένο περιβάλλον, με τη γεωπολιτική αστάθεια, την αύξηση του κόστους της ενέργειας και την εκτίναξη του πληθωρισμού, αλλά και την άνοδο των επιτοκίων, να προκαλούν όλο και εντονότερες πιέσεις στα κράτη, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. 

Η κατάσταση επιβαρύνεται σαφώς από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει σε ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και ενδεχόμενων κινδύνων στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μέχρι τώρα αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, και κατά 7%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Η πορεία αυτή δείχνει ότι η ελληνική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει από την πανδημία ταχύτερα και πιο δυναμικά από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά και η εικόνα του Προϋπολογισμού βελτιώνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Παρά την αρνητική επίδραση του πληθωρισμού και της γενικευμένης αβεβαιότητας, οι προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς παραμένουν θετικές. Ο τουριστικός τομέας, οι εξαγωγές και η επενδυτική δραστηριότητα, η οποία θα υποστηριχθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις εξωτερικές πιέσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και σημεία προβληματισμού, τα οποία πηγάζουν κυρίως από διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτυπώνει τη διαχρονικά υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές, ενώ το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστά τη χώρα περισσότερο ευάλωτη, σε μια περίοδο που το κόστος του χρήματος αυξάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει σε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Πρώτον, στη γρήγορη, έξυπνη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως την κινητοποίηση νέων επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν ποσοτικά και ποιοτικά τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, στη διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από πρόσθετα έσοδα του κράτους και δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας θα έχει, επίσης, η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Είναι σημαντικό, επομένως, οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να οδηγήσουν στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης σταθερής και αρκετά ισχυρής, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Μπροστά μας έχουμε αρκετούς ακόμη δύσκολους μήνες. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα σταθεί όρθια και ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε θετική τροχιά. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.