Quantcast
Χατζηδάκης: Από 16 Αυγούστου σε επ’ αόριστον αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Από 16 Αυγούστου σε επ’ αόριστον αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

δημοσιεύτηκε:

Από τις 16 Αυγούστου θα ισχύσει το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε σχετικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις νοσηλευτικές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας του υπουργείου Εργασίας για τους ηλικιωμένους και τους αναπήρους. “Προχωράει το μετρό από τις 16 Αυγούστου και μετά, θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται. Και υπάρχει ρύθμιση μέσα στον νόμο ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο” ανέφερε.
Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γνωστοποιήσει ακόμα εάν το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους διότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από το ποια στοιχεία θα έχουμε σε σχέση με τους εμβολιασμούς σε ορισμένους τομείς, τους πιο κρίσιμους”.
Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό θα μελετάται και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και διυπουργικά και ανάλογα με τις εξελίξεις των επιδημιολογικών δεδομένων θα παρουσιάζονται τα απαιτούμενα μέτρα, παρατηρώντας συγχρόνως και το τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα αυτό.
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν όσοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής θα οδηγούνται και στην έξοδο από την εργασία τους. Αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι ότι οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων θα τίθενται σε αναστολή επ’ αόριστον μέχρι να εμβολιαστούν, απάντησε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ εκτίμησε ότι θα εμβολιαστούν τελικά οι εργαζόμενοι στις νοσηλευτικές μονάδες και στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων.

Για το θέμα των απολύσεων
Όσον αφορά στο εάν θα απολυθεί κάποιος εάν δεν εμβολιαστεί είπε τα εξής: ” Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι απολύσεις ως προσέγγιση, θεωρητική εννοώ, και από την άλλη μπορούμε να κάνουμε την προσευχή μας και να πούμε : ‘Θεέ μου βοήθησε, φώτισε όλους αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν’”.
“Δεν είμαστε ούτε με τη μια προσέγγιση ούτε με την άλλη”, τόνισε με έμφαση ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “αν θέλαμε να μιλήσουμε για απολύσεις θα το κάναμε, αν θέλαμε να διαλέξουμε την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει: ναι καλό είναι να εμβολιαστούμε, αλλά το κόμμα καταψήφισε τη ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα, τότε τα πράγματα θα οδηγούνταν προς τα πίσω. Ακολουθούμε ευρωπαϊκό δρόμο στην συγκεκριμένη περίπτωση”.
Για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Συντακτών που αναφέρει ότι έρχεται αύξηση έως 70 % στο ηλεκτρικό ρεύμα. “Πρώτα από όλα να σας υπενθυμίσω ότι έχει γίνει ένας ανασχηματισμός στην κυβέρνηση εδώ και 7 μήνες. Δεν είμαι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είμαι στο υπουργείο Εργασίας. Μην μπλέκουμε διαφορετικά πράγματα, ένα είναι πώς εξελίσσονται οι τιμές του ρεύματος και αυτό έχει να κάνει με τις τιμές τους διοξειδίου του άνθρακα, το χρηματιστήριο των ρύπων διεθνώς, εν πάση περιπτώσει μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που νομίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και από την Ρυθμιστική Ενέργειας και ένα άλλο θέμα είναι οι αντοχές του συστήματος “, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και υπενθύμισε ότι από το Ιούλιο του 2019 είχε μιλήσει για τις αντοχές του συστήματος και θεωρήθηκε τότε ότι κινδυνολογεί και ότι λέει πράγματα που δεν ισχύουν . “Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια έλλειψη επενδύσεων, υποβάθμιση της διάστασης των επενδύσεων επί πολλά χρόνια .Και αυτό βεβαίως παρότι έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα και ο ΑΔΜΗΕ και κυρίως ο ΔΕΔΔΗΕ κάνουν περισσότερες επενδύσεις. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την μια μέρα στην άλλη διότι αυτά μόνο στα κινούμενα σχέδια διορθώνονται από την μια στιγμή στην άλλη “, είπε.share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.