Quantcast
Χατζηδάκης: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Τι είπε για τον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης – Τι είπε για τον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Την κατάθεση νομοθετικής πρότασης για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) μετά τις εκλογές και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που έχει ήδη ξεκινήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

Όπως είπε, ο κ. Χατζηδάκης  η παρέμβαση θα κινείται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, να υπάρχει πιο ουσιώδης, ευκρινής και ισχυρή εποπτεία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης
  • Δεύτερον, να δημιουργηθούν πολυεργοδοτικά επαγγελματικά ταμεία καθώς, όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, αυτό μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη του θεσμού.
  • Τρίτον, να βρεθεί μια δίκαιη φορολογική βάση για να παραμείνει ελκυστικό το σύστημα ώστε να δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και με ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος.

Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη 26 αδειοδοτημένα ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης με 45.000 ασφαλισμένους και σημείωσε ότι για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι. «Μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συζητήσουν για κλαδικά επαγγελματικά ταμεία, δεν το απαγορεύει κανένας. Χίλια νομοσχέδια να φέρουμε αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από επιμέρους κλάδους με δυναμική όπως π.χ. η ναυτιλία και ο τουρισμός, τα πράγματα δεν θα προχωρήσουν. Αυτά δεν διατάσσονται! Πρέπει και οι δυο πλευρές να δουν τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αγκαλιάσουν όλοι δυναμικά στη πράξη αυτή την προοπτική. Η Πολιτεία θα δημιουργήσει το πλαίσιο, αλλά πρέπει και οι εταίροι σε κάθε κλάδο να προχωρήσουν αυτά που τους αφορούν», είπε.

Αναφερόμενος στην πορεία του Ταμείου Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος (ατομικοί κουμπαράδες), μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα χρήσιμη για τις επικουρικές συντάξεις. «Μέσα σε έναν χρόνο μπήκαν στο ΤΕΚΑ 165.000 νέοι, κάτι που δείχνει και τη δυναμική της οικονομίας, αφού είναι άνθρωποι που προσελήφθησαν για πρώτη φορά. Ακολουθούμε το παράδειγμα χωρών όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία. Χωρίς να αγνοούμε τη σημασία του διανεμητικού συστήματος για τις κύριες συντάξεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για λόγους επενδυτικής ασφάλειας, για λόγους δημογραφικούς και για λόγους ενίσχυσης της ελευθερίας των ασφαλισμένων, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα διανεμητικά. Δίνουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, έλεγχο στη σύνταξη, διαφορετικά επενδυτικά προφίλ. Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα και εμείς πρέπει να τους τα δώσουμε. Και στα επαγγελματικά ταμεία η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΕΦΚΑ: Η ψηφιοποίηση των αρχείων του και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ, αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο προ της ολοκλήρωσής τους. «Η ψηφιοποίηση των αρχείων και το ΟΠΣ θα μας επιτρέψουν ουσιαστικά να έχουμε μια «αξονική τομογραφία» της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Έτσι θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και το κράτος να γίνει περισσότερο υπόλογο προς τους πολίτες. Η ψηφιοποίηση θα είναι στο εξής ο βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΕΦΚΑ, καθώς οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε πληρέστερη γνώση της κατάστασης, αλλά και σε σαφέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για το πώς προχωρεί η διαχείριση των αποταμιεύσεών τους».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.