Quantcast
Χατζηδάκης: Πακέτο ενίσχυσης για εργαζομένους στον τουρισμό - Τι είπε για εκκρεμείς συντάξεις και επιδόματα ανεργίας - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Πακέτο ενίσχυσης για εργαζομένους στον τουρισμό – Τι είπε για εκκρεμείς συντάξεις και επιδόματα ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Για τις αναστολές εργασίας, τον επιπλέον χρόνο στα εργασιακά, τις εκκρεμείς συντάξεις και τα επιδόματα για ανέργους και επιστήμονες μίλησε μεταξύ άλλων στον ΑΝΤ1, ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, “θα πληρωθούν και τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας” και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα υπάρχουν για να καλύψουν τα προβλήματα της πανδημίας». Συμπλήρωσε ωστόσο πως «τα λεφτά δεν είναι ατελείωτα», υπενθυμίζοντας πως έχουν δοθεί ήδη 35 δισ. ευρώ και θα φτάσουν τα 37 δισ.
Εξήγησε πως θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση αναφορικά με τους κλάδους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα στην περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τον τουρισμό, τόνισε πως ετοιμάζεται πακέτο ενίσχυσης για τους εργαζομένους που δεν έχουν επαναπρόσληψη. Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως εκκρεμούν περίπου 150 χιλιάδες. Προχωρήσαμε, είπε, με το μέτρο των προσωρινών συντάξεων, των προκαταβολών με αναδρομικά, που θα δοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, πριν από το Πάσχα.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα για την απονομή των συντάξεων». Επεσήμανε την πρόσληψη 100 συνταξιούχων, προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, ενώ προχωράει και η πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών, για τον ίδιο σκοπό.
Σε ό,τι αφορά στα επιδόματα ανεργίας, είπε πως έχουν δοθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε 715.000 δικαιούχους, ενώ έχει δοθεί και ένα έκτακτο επίδομα 450 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. Απέφυγε, όμως, να τοποθετηθεί για ενδεχόμενη παράτασή τους, επικαλούμενος το «ασταθές περιβάλλον» εξαιτίας της κρίσης που έχει πυροδοτήσει η πανδημία. «Ό,τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε», συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης πως το Υπουργείο Εργασίας είναι σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος επιστημόνων.
Για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις, ξεκαθάρισε πως μεταξύ άλλων προβλέπει ότι κάρτα ηλεκτρονική θα καταγράφει τυχόν παρασπονδίες των εργοδοτών και θα ελέγχονται “μαύρη εργασία” και υπερωρίες. Ειδικότερα στο θέμα των υπερωριών, ήταν ξεκάθαρος πως θα πληρώνονται, ενώ τόνισε ότι θα ελέγχονται οι εργοδότες.
Τέλος, επανέλαβε κάτι που έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «όπως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα… κεραμίδια.»

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.