Quantcast
Χατζηδάκης: Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης - Τι είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης – Τι είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Η αίτηση για την χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης δεν θα καθυστερήσει την έκδοση της οριστικής σύνταξης ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο OPEN.
Όπως είπε “Θέλω να πω προς όλους τους συνταξιούχους που θέλουν να πάρουν ενδεχομένως αυτή την προκαταβολή ότι δεν πρόκειται αυτό να τους εμποδίσει από το να πάρουν την κανονική τους σύνταξη. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Οι άνθρωποι ας πάνε να κάνουν τις αιτήσεις τους, να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει το δημόσιο, ο ΕΦΚΑ, να κάνουν καλύτερα Πάσχα, μην ακούνε τον έναν και τον άλλον, το λέω κατηγορηματικά αυτό το πράγμα“.
Eν συνεχεία αναφέρθηκε στον αριθμό των αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης.” Μέχρι χθες το βράδυ είχαν γίνει 37 χιλιάδες αιτήσεις. Βέβαια υπήρχε μια μεγαλύτερη κινητικότητα χθες, δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα που είναι τελευταία ημέρα. Ξέρετε οι Έλληνες είμαστε διαχρονικά και της τελευταίας στιγμής “,σημείωσε και γνωστοποίησε ότι η προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά θα δοθούν την ίδια ημέρα. “Τους χρωστάει ο ΕΦΚΑ 10 μήνες θα πάρουν 3.800 ευρώ, τους χρωστάει 20 μήνες θα πάρουν το διπλάσιο, 7.500 ευρώ και παραπάνω”, τόνισε.
Για την τελική εκκαθάριση της σύνταξης
Μεταξύ άλλων μίλησε και για την τελική εκκαθάριση της σύνταξης. “Προχωρούν οι διαδικασίες. Το μεγάλο στοίχημα ούτως ή άλλως είναι να πάνε γρήγορα με τις κύριες συντάξεις και τις οριστικές συντάξεις. Εκεί υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση του προβλήματος. Το 2020 εκδόθηκαν έτσι και αλλιώς 31% παραπάνω συντάξεις σε σχέση με το 2019. Έχει βοηθήσει και ως προς αυτό το ότι τμηματικά είχε ξεκινήσει η καταβολή ορισμένων ψηφιακών συντάξεων αλλά βεβαίως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Τα τελευταία στοιχεία λένε ότι συνολικά οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις θα είναι 149 χιλιάδες. Και γι’ αυτό λέμε να ρίξουμε όλα τα όπλα στο τραπέζι”, είπε.
Σε ερώτηση τι προβλέπεται να γίνει με τις επικουρικές συντάξεις καθώς υπάρχουν πολλοί που περιμένουν 6 και 7 χρόνια είπε τα εξής” Υπάρχουν και πολλές επικουρικές συντάξεις που περιμένουν. Ένα ολιστικό σχέδιο κάνουμε. Βεβαίως δίνουμε έμφαση στις κύριες συντάξεις γιατί είναι περισσότερα τα χρήματα τα οποία περιμένουν οι άνθρωποι να πάρουν από εκεί. Αλλά προσπαθούμε και για τις επικουρικές και για τις παράλληλες και για τις συντάξεις του εξωτερικού. Είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα και εάν τα προσθέσετε όλα αυτά πάμε πάνω από τις 300 χιλιάδες περιπτώσεις που έχουμε εκκρεμότητες .Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο για το δημόσιο και καθόλου τιμητικό”.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, “εκεί που έβγαιναν κύριες συντάξεις 10 χιλιάδες περίπου τον μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2019 , τώρα το τελευταίο εξάμηνο του 2020 έβγαιναν 17 χιλιάδες .Αλλά οι ρυθμοί αυτοί δεν αρκούν “.
“Για να καταλάβετε να έχετε μια τάξη μεγέθους , εάν θέλουμε να καθαρίσουμε τα τραπέζια το καλοκαίρι , να μην υπάρχουν εκκρεμότητες θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις 35 χιλιάδες τον μήνα , … πάμε 37 χιλιάδες , 38 χιλιάδες. Και γι’ αυτό έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μπαζούκας που έχουμε στη διάθεση μας για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για τον ΕΦΚΑ
Σε ερώτηση εάν θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΦΚΑ επειδή έχει ανατεθεί το έργο της εκκαθάρισης της σύνταξης σε ιδιώτες είπε ” Γελάω με αυτή τη θεωρία της ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Σε ποιο κράτος της Ευρώπης είναι ιδιωτικός ο Οργανισμός των Κοινωνικών Ασφαλίσεων εν πάσει περιπτώσει. Δηλαδή ας κάνουμε κάποτε σοβαρές συζητήσεις στην πατρίδα μας μην μπλέκουμε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση και καμία σοβαρότητα .Και σας το λέω εγώ που είμαι οπαδός ιδιωτικής οικονομίας “.
“Ο ‘ιδιος ο ΕΦΚΑ είναι 100% κρατικός αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν εταιρείες μέσα οι οποίες έκαναν επιμέρους δουλειά , μηχανοργάνωση, υπάρχει εταιρεία εδώ και χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΠΑΣΟΚ και επί όλων των κυβερνήσεων που είναι μέσα και καλά κάνει και είναι μέσα και βοηθάει στην μηχανοργάνωση “, συμπλήρωσε.
Για την έκδοση της σύνταξης
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν δύο ταχύτητες στην έκδοση της σύνταξης απάντησε ότι “θα είναι μία ταχύτητα και θα είναι η τέταρτη ταχύτητα. Διότι τώρα πάμε με την πρώτη και τη δευτέρα , ενώ εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι βάζοντας παραπάνω όπλα στο τραπέζι, παραπάνω χέρια πώς να σας το πω να πάμε γρηγορότερα. Το λέει νομίζω η κοινή λογική. Αλλιώς είναι να έχεις 800 υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που κάνουν τη δουλειά αλλιώς είναι εάν και έχεις και δίπλα άλλους 300 και 400 ανθρώπους και δουλεύουν και αυτοί, αλλιώς είναι εάν προσθέσεις και κάποιους λογιστές ή δικηγόρους οι οποίοι βοηθάνε. Δηλαδή τι χρειάζεται να πάει κανείς στο Πανεπιστήμιο για να λύσει αυτό το πράγμα”.
Όσον αφορά στη σύνταξη που θα
εκκαθαριστεί από ιδιώτη και το κόστος είπε ” Θα έρθει το δημόσιο και θα καλύψει το κόστος “. Ωστόσο είπε ότι εάν κάποιος θέλει να πάει στον πιο γνωστό καθηγητή που υπάρχει στην Ελλάδα και στον κόσμο για να του βγάλει μια απλή απόφαση που μπορεί να του τη βγάλει ο δικηγόρος της γειτονιάς και του πάρει πάρα πολλά λεφτά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα”.
Σε ερώτηση ποιος θα αναθέτει τους φακέλους εκκαθάρισης στους πιστοποιημένους ιδιώτες είπε ” Ο συνταξιούχος . Ναι είναι πάρα πολύ απλό, δεν είναι καμία φιλοσοφία”. Και παρέθεσε σχετικά παραδείγματα: Πάει και βρίσκει κάποιος τον τάδε δικηγόρο, τον τάδε λογιστή που είναι σε ένα μητρώο, είναι πιστοποιημένος, του λέει ότι θέλει να βγάλει μια απόφαση για τη βεβαίωση του ασφαλιστικού του χρόνου, ή θέλει να βγάλει μια προσωρινή σύνταξη και του τηβγάζει. Μετά θα έρχεται ο ΕΦΚΑ να καλύπτει ένα ποσό. Θα τα ανακοινώσουμε αυτά. Όσον αφορά στο εάν θα υπάρχει πλαφόν στο ποσό το οποίο θα καλύπτει ο ΕΦΚΑ είπε ” Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουμε δεν έχουν κλείσει ακόμα. Σας λέω ότι είναι σε επεξεργασία αλλά οι συνταξιούχοι θα βγουν κερδισμένοι χωρίς καμία αμφιβολία διότι πέραν της καλύψεως που θα έχουν από το κράτος , την ίδια στιγμή θα έχει μια επιτάχυνση το πράγμα “.
Αναφέρθηκε επίσης και στον τρόπο της έκδοσης της σύνταξης λέγοντας ότι “Εάν κάποιος δεν θέλει τον ιδιωτικό τομέα διότι παθαίνει αλλεργία μόλις ακούσει ιδιωτικός και δεν θέλει να ακούσει δικηγόρους και λογιστές μην πάει δεν είναι και υποχρεωμένος , ας περιμένει να τη βγάλει από τον ΕΦΚΑ”.
Όσον αφορά στην οικονομική διαφορά που θα προκύπτει για τον συνταξιούχο που θα απευθύνεται σε πιστοποιημένο ιδιώτη για την έκδοση της σύνταξης είπε “ Δεν θα το βγάλουμε από το μυαλό μας, δεν είμαστε χθεσινοί .Είμαστε σε διαβουλεύσεις και με τους δικηγορικούς συλλόγους και με το οικονομικό επιμελητήριο, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των άλλων επιστημόνων που κάποιοι άλλοι τα έκαναν πριν από εμάς και λειτουργεί, τον ίδιο δρόμο θα πάρουμε και θα το εφαρμόσουμε και σε αυτό. Δηλαδή μην έχουμε μνήμη χρυσόψαρου στην Ελλάδα , κάθε φορά να αισθανόμαστε έκπληξη…. έχει γίνει στους μηχανικούς , έχει γίνει πάλι στους λογιστές”.
Και συνέχισε λέγοντας ότι το κράτος θα καλύψει και το λογικό κόστος αυτής της ιστορίας” περί έκδοσης σύνταξης ” το οποίο θα το προσδιορίσουμε μαζί με τους δικηγορικούς συλλόγους και μαζί με το οικονομικό επιμελητήριο ” και αυτό θα γίνει “τις επόμενες ημέρες πιστεύω ότι η σχετική ρύθμιση στο επόμενο δεκαπενθήμερο-20 ήμερο δεν ξερω κιόλας αλλά κάπου εκεί θα έχει περάσει από την Βουλή”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.