Quantcast
Χατζηδάκης: Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων – Τι είπε για τον αριθμό 1555 - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων – Τι είπε για τον αριθμό 1555

δημοσιεύτηκε:

Για τις εκκρεμείς συντάξεις μίλησε μεταξύ άλλων στη Realnews, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ

«Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων», προαναγγέλλει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ επισημαίνει πως τον Οκτώβριο είχαμε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των τελευταίων μηνών και ετών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει τις κινήσεις που έγιναν για να «τρέξει» η έκδοση των εκκρεμουσών συντάξεων και τονίζει πως στόχος είναι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων».

Ο υπουργός Εργασίας μιλά για τη διαχείριση της πανδημίας, για το 1555 και απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιγράφει και το πού θα κυμανθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Στην ερώτηση γιατί ο ΕΦΚΑ δεν αποδίδει και μήπως θα πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό αντί της συνεργασίας με ιδιώτες για την έκδοση συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «Γίνονται και θα γίνουν ορισμένες προσλήψεις. Αλλά, αν ήταν με τις προσλήψεις να λύνονται τα ζητήματα, η ελληνική δημόσια διοίκηση στο σύνολό της θα «πέταγε» τόσα χρόνια! Ας το δούμε, όμως, πέρα από συνθήματα:

Ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου. Και αυτό κυρίως οφείλεται στη χωρίς σχέδιο και κανόνες ενοποίηση των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μέτωπο των συντάξεων, μόνο, κληρονομήσαμε 190.000 κύριες εκκρεμείς συντάξεις! Ακριβώς για να «γκρεμίσουμε» αυτό το «βουνό» εκκρεμοτήτων, προχωρήσαμε σε μια σειρά παρεμβάσεων: απλοποιήσαμε την έκδοση των συντάξεων, τοποθετήσαμε 3.000 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συστήσαμε ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις, δημιουργήσαμε τον ηλεκτρονικό «Πύργο Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είχαν πέσει στις 155.000 όταν πήγα εγώ στο υπουργείο και έχουν πλέον μειωθεί περαιτέρω, στις 120.000 περίπου. Τον Οκτώβριο, είχαμε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των τελευταίων μηνών και ετών. Ακόμη περισσότερο, το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων!

Επιπλέον εργαλεία που θα μας βοηθήσουν είναι οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, που σταδιακά εντάσσονται και αυτοί στην προσπάθεια, αλλά και το νέο νομοσχέδιο που σύντομα θα παρουσιάσουμε για τον ΕΦΚΑ.

Και, με την περαιτέρω αύξηση των ρυθμών απονομής, φιλοδοξούμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων!

Ο Χατζηδάκης για τον αριθμό 1555

Σχετικά με τον αριθμό 1555 και την κριτική που ασκείται, ο υπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής:

«Ο ενιαίος αριθμός κλήσης 1555 είναι στην πραγματικότητα κοινωνική πολιτική. Διότι εξυπηρετεί εργαζομένους, συνταξιούχους, ασφαλισμένους. Τους ανυπεράσπιστους πολίτες που όλα αυτά τα χρόνια βίωναν την ταλαιπωρία, τον θυμό και την αγανάκτηση στην επαφή τους με τη γραφειοκρατία.

Αλλά και τους εργαζομένους στους φορείς τους υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα μπορούν τώρα απερίσπαστοι να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε 3,5 μήνες λειτουργίας, το 1555 έχει ήδη απαντήσει σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο κλήσεις! Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Είναι δωρεάν για όλους. Και έχει μέσο χρόνο αναμονής μόλις 15 δευτερόλεπτα!

Είναι μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες call center στην Ελλάδα. Σε σχέση με το κόστος, μόνο τους μισθούς των 320 εργαζομένων να βάλετε (χωρίς να λογαριάσουμε κανένα άλλο έξοδο), θα δείτε ότι όχι απλώς δεν κοστίζει, αλλά αφορά χρήματα που πιάνουν τόπο!

‘Αλλωστε, μιλάμε για 10 εκατ. σε έναν Προϋπολογισμό του κράτους 67 δισ. Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι, για κάθε 7.000 ευρώ που δαπανά το κράτος, δεν μπορεί να δώσει 1 ευρώ για την εξυπηρέτηση πάνω από 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων;

Υπερασπίζονται το χάος; Η αντίδρασή τους και σε αυτό και σε άλλα θέματα είναι πολιτική χορηγία στην κυβέρνηση. Διότι απλώς δείχνει παραζάλη και εμπάθεια».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.