share

Χατζηθεοδοσίου: Χαιρετίζουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων – Αναγκαία η λήψη μέτρων για το «αγκάθι» των προσαυξήσεων

δημοσιεύτηκε:


Το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιμένουν οι μικρομεσαίοι, προκειμένου να αλλάξει το μίγμα φορολογικής πολιτικής και να δοθούν κίνητρα για σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες που έχει ανάγκη η χώρα, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Χαιρετίζουμε την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και ταυτόχρονα αισθανόμαστε δικαιωμένοι ως Επιμελητήριο.

Είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και σε νομικά πρόσωπα, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσαν να αποκτήσουν προοπτική βιωσιμότητας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι θεωρούμε αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για το μεγάλο «αγκάθι» των προσαυξήσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουν ακόμα και κατά 40% το ποσό της συνολικής οφειλής κάποιου οφειλέτη. Εφόσον υπάρξει «κούρεμα» των προσαυξήσεων, τότε το μέτρο θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, προς όφελος και των οφειλετών και των δημοσίων εσόδων. Και επειδή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τις ρυθμίσεις οφειλών, όπως έχει προειδοποιήσει η κυβέρνηση, εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο για τη δραστική μείωση των προσαυξήσεων.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι φεύγει ο βραχνάς των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από περίπου 1 εκατ. οφειλέτες που κινδύνευαν να δουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Θετική εξέλιξη είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενός υπερβολικού φόρου κατά την εκτίμηση μας, ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου: Πλέον περιμένουμε να δούμε το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, προκειμένου να αλλάξει τελικά το μίγμα φορολογικής πολιτικής και επιτέλους να δοθούν κίνητρα για σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτό που προκαλεί μία σχετική αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της εποχής και την ανάγκη της επιτάχυνσης στη βελτίωση θεμάτων που έχουν σχέση και με την επιχειρηματικότητα και με την καθημερινότητα. Ελπίζουμε να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο και κυρίως να δώσει λύσεις σε προβλήματα που απειλούν το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η ενίσχυση της ρευστότητας, η πάταξη του παραεμπορίου. Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, μόνο μέσα από την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα στην ανάπτυξη».

Με αφορμή την ψήφιση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε τα εξής: «Μετά από τόσα χρόνια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης μέσα στην κρίση και στις οικονομικές δυσκολίες, έχουμε σχεδόν ξεχάσει πως είναι να έχουμε μπροστά μας κάτι θετικό να περιμένουμε.

Για άλλη μια φορά δεν στεκόμαστε μόνο στα σωστά μέτρα που θα ανακουφίσουν μεγάλα στρώματα των Ελλήνων και θα επαναδραστηριοποιήσουν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, αλλά και στην ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή τους.

Επιτέλους ήρθε η στιγμή στην χώρα μας, χωρίς ακρότητες και άγονες διαμαρτυρίες που διώχνουν τις δημιουργικές φωνές, να στηρίξουμε όλοι μαζί κάθε προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.