Quantcast
Χρέη στο Δημόσιο: Μικρό το ενδιαφέρον για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων - Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί - enikonomia.gr
share

Χρέη στο Δημόσιο: Μικρό το ενδιαφέρον για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων – Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί

δημοσιεύτηκε:

Μικρή φαίνεται πως είναι η συμμετοχή των οφειλετών προς την Εφορία ή τον ΕΦΚΑ για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 δόσεων ή 120 δόσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, το πρώτο 15νθήμερο το ενδιαφέρον για χρέη προς τον ΕΦΚΑ διαμορφώνονταν σχεδόν στο 0,5% με 0,8% των συνολικών οφειλετών που αφορούν οι νέες ευνοϊκές διατάξεις, ενώ πλέον σχεδόν το 5% πολιτών που έχει χάσει κάποια ρύθμιση έχει ήδη υποβάλει αίτηση αναβίωσής της.

Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί συνολικά 3.909 αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 και των 72 δόσεων (σ.σ. ρύθμιση COVID) ενώ ήδη έχουν συνολικά ολοκληρωθεί 2.614 ρυθμίσεις  καθώς οι αιτήσεις γίνονται χειρόγραφα.

Σε αυτή την περίπτωση επιπλέον 5.998 αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν γρήγορα, καθώς η διαδικασία  έγινε ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης υπηρεσίας– και αφορούσαν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 72 δόσεων για τους πολίτες που δεν είχαν καταβάλει δόσεις κατά τη περίοδο  (Σεπτεμβρίου  2021 – Δεκεμβρίου 2022).

Τα στοιχεία του Κέντρου ΚΕΑΟ

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ έδειξαν ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 195.000 ρυθμίσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το 5% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση για επανένταξη σε αυτή την ευνοϊκή διαδικασία.

Ωστόσο μετά τις εκλογές, αναμένεται να επανενταχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες και να αποκτήσουν και ασφαλιστική ενημερότητα. Υπενθυμίζεται πως οι μη μισθωτοί μπορούν έως το τέλος Μαΐου να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις αναβίωσης των ρυθμίσεων είναι η 31η Ιουλίου και το ενδιαφέρον αναμένεται να τονωθεί εκ νέου κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας. Διευκρινίζεται πως δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έχουν μόνο όσοι έχουν παλαιά χρέη τα οποία είχαν εντάξει είτε στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις είτε σε αυτή των 72 μηνιαίων δόσεων που εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο για τα χρέη που ” γεννήθηκαν” λόγω COVID-19.

Η  αναβίωση

Η αναβίωση αφορά σε δόσεις που χάθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και γίνεται με την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει και παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης. Εάν όμως υπάρχουν και νέες οφειλές, τότε θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν αυτές σε πάγια ρύθμιση έως τις 31 Ιουλίου του 2023, η οποία θα πρέπει να τηρείται και μετά να αναβιώσει η παλαιά ρύθμιση.

Η  ρύθμιση ασφαλιστικών

Όσον αφορά στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για τους οφειλέτες που παραμένουν συνεπείς για τις λοιπές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, επισημαίνεται πως δίνεται η δυνατότητα μόνο για οφειλές Σεπτεμβρίου 2021 -Δεκεμβρίου  2022 προς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Το δικαίωμα να ενταχθούν έχουν και οι πολίτες που είχαν οφειλές  9.21-12.22  και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2021, αλλά και οι πολίτες που  αναβίωσαν και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ,  συνολικά 3.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που “γεννήθηκαν “κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης . Επίσης επισημαίνεται πως στα 104,96 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που ρυθμίστηκε. Αναφορικά όμως με την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 και 120 δόσεων στην οποία δυνητικά μπορούν να επανενταχθούν 200.000 οφειλέτες, τα τελευταία στοιχεία της  ΑΑΔΕ έδειξαν ότι έχουν εγκριθεί 5.710 αιτήσεις φορολογουμένων και το ρυθμιζόμενο ποσό άγγιξε τα 106,48 εκατ. ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.