Quantcast
Χρεώσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας - enikonomia.gr
share

Χρεώσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

δημοσιεύτηκε:

Το κλιμάκιο Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο τις χρεώσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλου, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας.

Όπως επισημαίνεται, κ ατόπιν επώνυμης καταγγελίας, κλιμάκιο Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διενήργησε έλεγχο σε δύο (2) ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την πρόσθετη (καταχρηστική) χρέωση ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλου σε μαγνητικό τομογράφο ανοικτού τύπου.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα δύο (2) διαγνωστικά κέντρα προέβαιναν στην πρόσθετη επιβάρυνση ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 65€ για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλου ανοικτού τύπου, πλέον του ποσού συμμετοχής των 35 ευρώ που καταβάλλουν ως δικαιούχοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Συγκεκριμένα:

⦁ Το ένα διαγνωστικό κέντρο αποδέχθηκε ότι ακολουθεί αυτή την πρακτική της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 65€ για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλου ανοικτού τύπου, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες για το κόστος αγοράς, συντήρησης & εξοπλισμού του μαγνητικού τομογράφου καθώς και το κόστος λειτουργίας του διαγνωστικού κέντρου.

⦁ Επιπλέον, μετά την έναρξη του ελέγχου της ΕΑΔ, το ως άνω ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο προέβη στην επιπλέον επιβάρυνση ασφαλισμένης του ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 30 ευρώ (έναντι των 65 ευρώ που κατέβαλε προγενέστερα) για τη διενέργεια μαγνητικών τομογραφιών, με την αιτιολογία ότι έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

⦁ Το δεύτερο διαγνωστικό κέντρο αποδέχθηκε ότι ακολουθεί αυτή την πρακτική στην περίπτωση που παρέχει υπηρεσίες με άλλο ιατρό, εκτός του ακτινοδιαγνώστη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης των ασθενών, ως πρόσθετη προαιρετική παροχή.
Ωστόσο, η ανωτέρω αιτιολόγηση του διαγνωστικού κέντρου δεν επαληθεύθηκε από τις καταθέσεις ασθενών οι οποίοι διενήργησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου ανοικτού τύπου.

⦁ Ακολουθώντας τις ως άνω πρακτικές της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, τα δύο (2) διαγνωστικά κέντρα ενήργησαν κατά παράβαση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Βάσει των ανωτέρω ευρημάτων, η έκθεση ελέγχου της Αρχής διαβιβάστηκε:

α) Στην Διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων στα δύο (2) διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

β) Στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για τις τυχόν ενέργειες αρμοδιότητάς του, στο πλαίσιο της άσκησης διοικητικής εποπτείας και ελέγχου, ως αρμόδια αδειοδοτούσα και εποπτεύουσα Αρχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.