Quantcast
CNBC: Οικονομικά πιο ισχυρή η Ευρώπη, αλλά πολιτικά πιο αδύναμη λόγω Ελλάδας - enikonomia.gr
share

CNBC: Οικονομικά πιο ισχυρή η Ευρώπη, αλλά πολιτικά πιο αδύναμη λόγω Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης εφέτος χάρη κυρίως στο εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, πολιτικά η Ευρώπη «παλεύει» και αυτό εξαιτίας της Ελλάδας, όπως αναφέρει το CNBC.

Η πρόβλεψη για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι πολύ ισχυρότερη για την τρέχουσα χρονιά από ότι ήταν το 2014- ο οίκος Fitch μιλά για ανάπτυξη το 2015- 2017 χάρη στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, το πιο αδύναμο νόμισμα και μια πολύ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Επιπλέον, ο κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται στα «πάνω του», οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν διπλασιαστεί σε αγορές, όπως η Ισπανία, ενώ η απασχόληση κινείται αργά προς τα κάτω.

Ο κύριος λόγος; Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αρκετές χώρες εφαρμόζουν για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, συνέβαλαν στο να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, σύμφωνα με το CNBC.

Για παράδειγμα- οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφαρμόζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι έχουν ξεκινήσει να απεικονίζονται στα στοιχεία απασχόλησης της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία οδήγησαν στην αύξηση των τιμών ακινήτων.

Τα βελτιωμένα οικονομικά δεδομένα, το πιο αδύναμο ευρώ και οι θετικές προβλέψεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «οδήγησαν» τους επενδυτές στην αγορά περισσότερων ευρωπαϊκών μετοχών- ο δείκτης Europe Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 12% το 2015. Ενώ λίγο καιρό νωρίτερα η Goldman Sachs αύξησε το outlook για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε overweight.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, οι πολιτικές ανησυχίες παραμένουν και οι μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν να κάνουν με τη «μικρή» Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι επικρατεί αυτό το αίσθημα ενθουσιασμού ανάμεσα στους επενδυτές στην Ευρώπη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα απορροφήσουν κάθε οικονομικό κραδασμό που τυχόν προκληθεί από το ελληνικό ζήτημα, πολιτικά υπάρχουν σημάδια αδυναμίας.

Η απότομη όξυνση της ελληνικής κρίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχε σοβαρές συνέπειες στο πολιτικό προφίλ της Ευρώπης. Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, οι ηγέτες υποχρεώθηκαν απρόθυμα να λάβουν θέσεις που κατέληξαν σε διαφωνίες και αντεγκλήσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι πολιτικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέδειξαν και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε χώρα- κατά κάποιον τρόπο- χρησιμοποιούσε την Ελλάδα σαν μια ευκαιρία για να αναδείξει τις διαφορετικές οικονομικές απόψεις της.

Τα περιστέρια και τα γεράκια. Οι υποστηρικτές της λιτότητας και οι πολέμιοί της. Οι γενναιόδωροι και οι μίζεροι.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης, όπως αναφέρει το CNBC, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της Ελλάδας και της αναθεωρημένης πρότασης για μεταρρυθμίσεις, υποδεικνύοντας πως τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους αυτή τη θέση.

Για να κατανοήσει κανείς τη στάση του Ολάντ θα πρέπει να δει και την εικόνα της γαλλικής οικονομίας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων- την επιβράδυνση της οικονομίας.

Μια στήριξη προς την Ελλάδα σημαίνει ότι και η Γαλλία θα λάβει στήριξη από τις χώρες της Ευρωζώνης, αν η Γαλλία φτάσει στο σημείο όπου πιθανόν να χρειαστεί έξτρα βοήθεια από τους εταίρους της και τα μέλη της ΕΚΤ.

Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές από τις Βρυξέλλες στο CNBC, μελλοντικά θα πυροδοτηθούν συζητήσεις στις οποίες θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για θέματα όπως η έλλειψη συνοχής στην Ευρωζώνη. Και όταν μια χώρα ή μια ήπειρος βρίσκεται σε κρίση, κάθε λεπτό μετρά.

Ο φόβος είναι μετά από ένα καυτό δίμηνο κατά το οποίο οι ηγέτες υποχρεώθηκαν σε μακρές συζητήσεις και έκτακτες συνόδους για να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδας, οι εκπρόσωποι κάθε χώρας βρέθηκαν με μια πικρή γεύση στο στόμα τους. Εκείνοι που πίστευαν πως κάποιοι ηγέτες ήταν φίλοι τους, τώρα ξανασκέφτονται τους συμμάχους τους.

Η κοινή αίσθηση είναι πως πολιτικά η Ευρώπη ήταν πιο ισχυρή πριν από την ελληνική κρίση, ενώ τώρα φαίνεται πως αδύναμη και πιο χωρισμένη από ποτέ. Οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες μπορεί να γίνουν βαθιές και εκτεταμένες, αν οι ηγέτες δεν είναι προσεκτικοί.

Υπάρχει επίσης μια έντονη αίσθηση για χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία που έχουν σημειώσει σημαντικές οικονομικές επιτυχίες, ότι θα είναι πιο απρόθυμες στην εφαρμογή νέων κανόνων, γεγονός που σύμφωνα με τον John Silvia, οικονομικό σύμβουλο στη Wells Fargo, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας για την Ευρωζώνη.

Η έλλειψη συνοχής είναι επίσης, εμφανής μέσα σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης. Η έγκριση του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα από τη γερμανική Bundestag, πυροδότησε πολλές αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της Μέρκελ. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία είναι δυσαρεστημένοι και θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή της Μέρκελ τους επόμενους μήνες, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.