Quantcast
Δάνεια: Έρχεται νέο «κύμα ακρίβειας» για να… ξορκίσει τον πληθωρισμό - Το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Έρχεται νέο «κύμα ακρίβειας» για να… ξορκίσει τον πληθωρισμό – Το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

«Ακριβαίνει» το κόστος του χρήματος για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Οι δόσεις για τα δάνεια θα «φουσκώσουν» και άλλο και όσοι χρειάζονται ρευστό θα το πληρώνουν με «καπέλο». Η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται πως θα «πυροδοτήσει» ακόμη μία αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ στην προσπάθειά της να «φρενάρει» τον πληθωρισμό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθιστά πιο ακριβό το «φρέσκο χρήμα» ακριβώς για να «δαμάσει» το «τέρας» του πληθωρισμού που «πνίγει» ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και φυσικά και τη χώρα μας.

Ποιοι την «πληρώνουν» με τη νέα αύξηση των επιτοκίων

Την εξέλιξη αυτή βεβαίως την πληρώνουν οι επιχειρήσεις που τραβούν «φρένο» στα όποια επενδυτικά τους σχέδια γιατί δεν βρίσκουν «φθηνό χρήμα» για να τα «τρέξουν», όπως φυσικά και τα νοικοκυριά: Αφενός δεν ανοίγουν νέες δουλειές και τα «μεροκάματα» περιορίζονται και αφετέρου όσοι ήδη έχουν λάβει κυμαινόμενα δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν την δόση τους να αυξάνεται.

Η κυβέρνηση φυσικά το ξέρει αυτό και είναι και ο λόγος που άνοιξε η κουβέντα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το πως τα ίδια πια μπορούν να «βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν με δικά τους κεφάλαια, τα ευάλωτα νοικοκυριά. Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδας έχει χτυπήσει «καμπανάκι» για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Σε κάθε περίπτωση όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει τόσο τα δάνεια που πρόκειται να δώσουν οι τράπεζες καθιστώντας το κόστος του χρήματος ακόμη πιο ακριβό, όσο και εκείνα που ήδη έχουν χορηγήσει καθώς θα αυξηθούν οι δόσεις των κυμαινόμενων δανείων.

Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει «ανάψει» για τα καλά η «κουβέντα» όσον αφορά στο μέγεθος που αυτή πρέπει να έχει. Ο στόχος κατά την Κριστίν Λαγκάρντ είναι σαφής: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει κοντά στο 2%. Σήμερα και με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat  σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμός υποχώρησε στο… 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο!

Επί του παρόντος, όμως όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει δυναμική για μια τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά συνολικά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, αλλά εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων ήταν κινήσεις δίχως προηγούμενο, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υιοθετηθεί τέτοιου εύρους σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να συζητούν αν πρέπει να επιβραδύνουν τις επιτοκιακές αυξήσεις, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στους κύκλους της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται σκεπτικοί με τις επιθετικές αυξήσεις και δεν αποκλείεται στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου να ανακοινωθεί μια αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως. Και βέβαια η κουβέντα δεν γίνεται πλέον για το ΑΝ θα αυξηθούν τα επιτόκια αλλά για το πόσο!

Πόσο αυξήθηκαν τα επιτόκια στην Ελλάδα

Το τι θα ακολουθήσει για την χώρα μας το επόμενο διάστημα ίσως το σκιαγραφούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν το πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια των δανείων αλλά και τον καταθέσεων τον Σεπτέμβριο οπότε και είχε ήδη ενσωματωθεί μέρος των αυξήσεων της ΕΚΤ. Στοιχεία που πιθανόν εξώθησαν και την Κυβέρνηση να ζητήσει από τις τράπεζες να «βάλουν πλάτη».

Συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκαν τα μέσα επιτόκια σε νέα και υφιστάμενα δάνεια τον Σεπτέμβριο: Βάσει του ενημερωτικού δελτίου, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%. Με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να παραμένει αμετάβλητο στο 0,04%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 456 μονάδες βάσης!

Παράλληλα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Έτσι με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων που παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 391 μονάδες βάσης!!!

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.