Quantcast
Δάνεια: Νέος γύρος επαφών μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών για τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Νέος γύρος επαφών μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών για τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέος γύρος επαφών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών για το θέμα των επιτοκίων στα δάνεια.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση  μεταξύ του υπουργείου  Οικονομικών και των τραπεζών για το εάν θα γίνει μείωση των επιτοκίων στα δάνεια ή αύξηση στα επιτόκια των καταθέσεων. «Νομίζω σε δύο  εβδομάδες θα υπάρχει καινούργια επικοινωνία και επαφή», τόνισε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στη  νέα  συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών για το θέμα των επιτοκίων στα δάνεια. Επίσης ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει τη παρέμβαση της προς τις τράπεζες και να επωμιστεί ένα κόστος η ίδια από τον κρατικό  προϋπολογισμό. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», απάντησε.  «Ωστόσο θα επιμείνω ότι η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Να περιμένουμε την εκ νέου επικοινωνία κυβέρνησης και τραπεζών και θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τότε», σημείωσε.

 Γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλει εισφορά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – Η απάντηση Οικονόμου 

Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλει κάποια έκτακτη εισφορά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  ξεκαθάρισε πως  «αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποια φορολόγηση των τραπεζών».  «Βρίσκεται ωστόσο σε εξέλιξη η συζήτηση με τις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός νομίζω  ότι ήταν πάρα πολύ σαφής στα μηνύματα που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων εξαιτίας μιας εξωγενούς υπόθεσης, της αύξησης δηλαδή των επιτοκίων.

Είναι προς όφελος  και της ελληνικής κοινωνίας. Ο καθένας  θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί  και να συμβάλει έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία καινούργια γενιά κόκκινων δανείων. Από την άλλη πλευρά οφείλω να πω ότι στα ζητήματα αυτά πρέπει κανείς να τα προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή. Οι ελληνικές τράπεζες δεν λειτουργούν εν κενώ. Είναι μέρος ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού πλαισίου και όλες αυτές οι παράμετροι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον τρόπο με τον οποίο κανείς πολιτεύεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης  η επιβολή κάποιου είδους  έκτακτης εισφοράς. Βρίσκεται σε εξέλιξη  η συζήτηση αυτή.

Οφείλουν οι τράπεζες να συνδράμουν στην προσπάθεια και της αντιμετώπισης μιας σειράς παθογενειών, όπως η τεράστια διαφορά που υπάρχει  μεταξύ των επιτοκίων χρεώσεων και των επιτοκίων καταθέσεων, οι προμήθειες σε μια σειρά από υπηρεσίες, αλλά και η συνδρομή τους στο να αποφευχθεί η δημιουργία μιας καινούργιας γεννιάς κόκκινων δανείων  εξαιτίας των αυξημένων ευρωπαϊκών επιτοκίων ».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.