Quantcast
Δασικά αυθαίρετα: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων - Πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Δασικά αυθαίρετα: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων – Πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, Παρασκευή, 31 Μαρτίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα για να τακτοποιήσουν τα  δασικά αυθαίρετα. Υπενθυμίζεται πως η υπαγωγή στη ρύθμιση θα φέρει αναστολή των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί (πρόστιμα, κατεδαφίσεις) και προστασία από νέες μέχρι να αποσαφηνιστεί ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν τα δασικά αυθαίρετα από την Πολιτεία.

Ποιους αφορά

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας  τους για 30 χρόνια έχουν οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις  δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα. Δηλαδή δήλωση μπορεί να υποβληθεί  για κατοικίες και κατασκευές που συνοδεύουν οι οποίες βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους  δασικούς χάρτες και όχι σε διάσπαρτα αυθαίρετα  μέσα στο δάσος. Ως οικιστικές πυκνώσεις ορίζονται οι συγκεντρώσεις κατοικιών οι οποίες παρουσιάζουν εν τις πράγμασι λειτουργική ενότητα λόγω της εγγύτητας  μεταξύ τους και της εξυπηρέτησης τους από κοινά δίκτυα (όδευση, ενέργεια, ύδρευση κλπ).

Επίσης επισημαίνεται πως για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται έκδοση και πληρωμή μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ.  Με την αίτηση συνυποβάλλονται μεταξύ άλλων τα έγγραφα για την απόδειξη του έννομου συμφέροντος, υπεύθυνη δήλωση και δήλωση μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή κατοικίας  και των συνοδευουσών  κατασκευών εφόσον υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία ήτοι κάλυψη δομημένη επιφάνεια και ύψος τους καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις  αποκλεισμού υπαγωγής  στη διάταξη.

Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι πολίτες φαίνεται πως γύρισαν την πλάτη τους στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αυθαίρετα διότι έχουν υποβληθεί από τις 5 Οκτωβρίου 3.000 αιτήσεις  ενώ αναμένονταν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή 1.000.000 κτίσματα.

Η παράταση 

Πάντως ενδέχεται να δοθεί  τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αυθαίρετα και πριν τις εκλογές αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.