Quantcast
ΔΕΔΔΗΕ: Μεγάλο στοίχημα η υλοποίηση του έργου των "έξυπνων" νησιών - enikonomia.gr
share

ΔΕΔΔΗΕ: Μεγάλο στοίχημα η υλοποίηση του έργου των “έξυπνων” νησιών

δημοσιεύτηκε:

“Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η υλοποίηση του έργου των ‘έξυπνων’ νησιών, με διείσδυση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που θα ξεπερνάει το 50-60%” δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, (ΔΕΔΔΗΕ)Νίκος Χατζηαργυρίου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης European Utility Week 2017 (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εταιριών Κοινής Ωφέλειας).

“Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, με σημαντικές τεχνικές προκλήσεις και ιδιαίτερα θετική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργήσει και ως πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να επεκταθεί σε περισσότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά”, τόνισε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Σεπτεμβρίου 2017) του ΔΕΔΔΗΕ, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 459 μεγαβάτ, από τα οποία τα 280 στην Κρήτη. Τον ίδιο μήνα το μέσο ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή των νησιών ήταν 14,71% (17,82% στην Κρήτη).

Επιπλέον ο κ. Χατζηαργυρίου μιλώντας στην εκδήλωση είπε ότι η Κρήτη κάλυψε το 60% των ενεργειακών αναγκών της από ΑΠΕ τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, η επίδοση αυτή καταγράφηκε στις 5 Μαρτίου,  όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή, το 60% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Κρήτη καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή, σε συνθήκες ηλιοφάνειας και χαμηλής ζήτησης καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέβαλαν τη χρήση κλιματιστικών ούτε υπήρχε υψηλή κατανάλωση από τουριστικές μονάδες.

Στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα η Κρήτη και λόγω μεγέθους θεωρείται ως «μαύρη τρύπα», τόσο περιβαλλοντικά (καθώς η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο πετρέλαιο) όσο και οικονομικά αφού το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (στοιχεία Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2012-2013) ή περίπου το μισό κονδύλι για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

Παρόλα αυτά υπήρξε μία στιγμή κατά την οποία η Κρήτη ανταγωνίστηκε σε περιβαλλοντικές επιδόσεις τις πιο «πράσινες» περιοχές του κόσμου, γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές τόσο στη μεγαλόνησο όσο και συνολικά στα νησιά,


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.