Quantcast
Δεύτερο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων - Ποια μέτρα θα περιλαμβάνονται - enikonomia.gr
share

Δεύτερο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων – Ποια μέτρα θα περιλαμβάνονται

δημοσιεύτηκε:

Ένα δεύτερο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για πολύ μεγαλύτερο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων σχεδιάζει εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μειώσεις στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, απαλλαγές και μειώσεις στο τέλος επιτηδεύματος, συμψηφισμούς ζημιών με μελλοντικά καθαρά κέρδη και για τις ατομικές επιχειρήσεις, μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας, διευκολύνσεις και ρυθμίσεις αποπληρωμής σε πολλές μηνιαίες δόσεις για φόρο εισοδήματος, καθώς και εκπτώσεις σε φόρους που θα καταβάλλονται εφάπαξ. Ειδικότερα, στο νέο αυτό ευρύτερο πακέτο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Η σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους, την οποία θα κληθούν να καταβάλουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εξετάζεται να μειωθεί από το 100% του κύριου φόρου εισοδήματος στο 50% ή και χαμηλότερα για πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

2. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Εξετάζεται η παροχή εναλλακτικής δυνατότητας εξόφλησης του φετινού φόρου εισοδήματος σε 6-8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον φετινό Ιούλιο, αντί για τις 3 διμηνιαίες (μέχρι τέλος Ιουλίου, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

3. Η ρύθμιση της αποπληρωμής των φορολογικών οφειλών, των οποίων η πληρωμή αναβλήθηκε για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε, συγκεκριμένα, πως θα υπάρξει και πρόγραμμα ρυθμίσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας και θα συσσωρευτούν μετά.

4. Η θέσπιση κινήτρων για την εφάπαξ εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος και του φετινού ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται η παροχή έκπτωσης 5%-9% επί της συνολικής οφειλής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε κάθε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της οφειλής πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης αποπληρωμής.

5. Η θέσπιση πλήρους απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που θα υποστούν φέτος πολύ μεγάλη οικονομική ζημία εξαιτίας του κορονοϊού.

6 .Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

7. Ο συμψηφισμός των ζημιών που θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αγαθών με καθαρά κέρδη που θα εμφανίσουν την επόμενη πενταετία (2021-2025).

8. Η σημαντική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021.

9 .Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες σε κυλιόμενες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές ενώ τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε ο προγραμματισμός προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.