Quantcast
ΔΕΗ: Στο στόχαστρο οι μπαταχτσήδες καταναλωτές - enikonomia.gr
share

ΔΕΗ: Στο στόχαστρο οι μπαταχτσήδες καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Στον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων χρεών, με εντοπισμό των οφειλετών της ΔΕΗ που είναι εκ συστήματος κακοπληρωτές θα προχωρήσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε σήμερα και επίσημα μετά τη συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που ενέκρινε την τοποθέτηση του Μανώλη Παναγιωτάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.

Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι και η αναδιοργάνωση του ομίλου ΔΕΗ με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού και η εξάντληση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού.

Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ και αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη ρευστότητα όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και συνολικά της αγοράς ενέργειας, η λύση που προωθείται βασίζεται στον εντοπισμό των εκ συστήματος κακοπληρωτών, δηλαδή εκείνων που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 500.000 και ο εντοπισμός των «μπαταχτσήδων» θα γίνει με βάση στοιχεία όπως τα τετραγωνικά της κατοικίας, το ύψος της κατανάλωσης, το ιστορικό των αθετήσεων πληρωμής λογαριασμών, κ.ά. Αν για παράδειγμα κάποιος μένει σε μεγάλο σπίτι και εξακολουθεί να έχει μεγάλες καταναλώσεις όπως και πριν από την περίοδο της κρίσης, θα θεωρείται ότι κατά τεκμήριο έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και θα κινείται η διαδικασία διεκδίκησης των οφειλών (σε συνεργασία και με νομικά γραφεία), που θα φθάνει αν χρειαστεί και στη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

 Πάντως, από τα 1,8 δισ. τα 350 εκατ. ευρώ οφείλονται από πελάτες που είναι απλώς υπερήμεροι (δεν έχουν φθάσει δηλαδή στο χρονικό όριο της διακοπής ηλεκτροδότησης) και κρίνεται ότι τα περισσότερα από αυτά θα εισπραχθούν, ενώ άλλα 250 εκατ. οφείλονται από εξοχικά και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, τα οποία θεωρείται ότι είναι πιο δύσκολο να εισπραχθούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.