Quantcast
Deloitte: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η χρήση των «analytics» για τις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Deloitte: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η χρήση των «analytics» για τις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρει η χρήση της ανάλυσης δεδομένων «analytics», που ποικίλουν από ανακαλύψεις που μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρα επιχειρηματικά μοντέλα, μέχρι και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη λήψη ορθότερων και τεκμηριωμένων επιχειρησιακών αποφάσεων. Τούτο προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης της Deloitte «Analytics Trends 2015», η οποία αναδεικνύει τις πιο σημαντικές τάσεις που αναμένεται να απασχολήσουν τις επιχειρήσεις το 2015.

Η Deloitte στην συγκεκριμένη έκδοση εντοπίζει την ασφάλεια των δεδομένων ως το κυρίαρχο θέμα το οποίο αναδείχθηκε το 2014. Το 2015, αναμένεται οι εταιρείες να διαθέσουν σημαντικά ποσά στην κάλυψη κενών που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων. Η ανάλυση δεδομένων (analytics) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόβλεψη, την ανίχνευση και τον εντοπισμό απειλών σχετικών με την ασφάλεια των δεδομένων. Όμως, για τη σωστή εφαρμογή των τεχνικών ανάλυσης δεδομένων απαιτείται η σύγκλιση σε μια ομοιογενή προσέγγιση της καινοτομίας, της ψηφιακής διασύνδεσης, και της τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην επιλογή των πλέον κατάλληλων και αποδοτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από ελλείψεις στην ασφάλεια των δεδομένων.

Μία άλλη σημαντική τάση που αναμένεται να απασχολήσει τις επιχειρήσεις το 2015 είναι τα Αnalytics των Πραγμάτων (The Analytics of Things). Σύμφωνα με την Deloitte, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων παράγει μεγάλο όγκο δομημένων και αδόμητων δεδομένων. Έχουν ήδη αναπτυχθεί διάφορα εργαλεία και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων γύρω από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Ωστόσο, λόγω της ιδιομορφίας των δεδομένων (συνεχής παραγωγή, μεγάλα σε όγκο κλπ.) που παράγονται από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, έχει παρατηρηθεί απόκλιση μεταξύ των υφιστάμενων λύσεων και της θεωρητικής ανάλυσης που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Κατά συνέπεια, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τόσο στις μεθόδους και στις πρακτικές συλλογής των σχετικών δεδομένων, όσο και στην επεξεργασία αυτών.

Σύμφωνα με την Deloitte, μεγάλος αριθμός ειδικών στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει απλά και μόνο να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους, αλλά και να τα θεωρούν ως κεφάλαιο της επιχείρησης τους. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συνήθως με καχυποψία τη διαχείριση και την ανάλυση των δεδομένων, λόγω των κινδύνων καταστρατήγησης της ιδιωτικότητάς τους. Περαιτέρω, υπάρχει μια κυρίαρχη άποψη ότι όσα περισσότερα δεδομένα κατέχει κάποιος, τόσο το καλύτερο, πλην όμως, η καταγραφή, η αποθήκευση και η προστασία τους ενέχουν σημαντικό κόστος και κινδύνους για τις επιχειρήσεις.

Τα analytics αποτελούν το σημείο συνάντησης της ανθρώπινης νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης (machine learning). Τα γνωστικά συστήματα (cognitive computing) και η ανάλυση δεδομένων (analytics) εμφανίζονται έτοιμα να βελτιώσουν σχεδόν κάθε τομέα στον οποίο έχουν εφαρμογή. Τόσο οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι, όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στο πώς αυτά τα συστήματα μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, παρά στο πώς θα επιτύχουν την πλήρη αυτοματοποίηση των εργασιών τους.

Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα μπορούν να αποδώσουν μοναδικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Η υπέρμετρη όμως έκθεση των επιχειρήσεων σε τέτοιου είδους λύσεις ενέχει και σημαντικούς κινδύνους. Οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να υιοθετήσουν λύσεις βασισμένες σε ανοιχτό κώδικα (open source) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κόστος και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων για την υποστήριξη τους. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πιθανός αντίκτυπος από την υιοθέτηση των συστημάτων ανοιχτού κώδικα στην τεχνολογική τους στρατηγική, όπως επίσης και να αναγνωρίζονται οι πιθανοί σχετικοί κίνδυνοι από τη χρήση τους.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό πεδίο, μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εργασίες στην ανάλυση φορολογικών δεδομένων επικεντρώνονται στα μοντέλα προσομοίωσης που δικαιολογούν ή προβλέπουν τα επίπεδα φορολόγησης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ο φορολογικός σχεδιασμός του μέλλοντος πιθανότατα θα είναι πιο λεπτομερής και αναλυτικός από ότι μέχρι σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές κατά την ανταλλαγή δεδομένων με τρίτους, καθώς μπορούν να αποκαλυφθούν φορολογικά στοιχεία που στο μέλλον ενδέχεται να τις βλάψουν.

Μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες των εμπορικών τμημάτων των επιχειρήσεων αυτή την εποχή είναι η παροχή δεδομένων στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση. Για παράδειγμα, η χρήση λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τους τρέχοντες και μελλοντικούς πελάτες θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να προσαρμόσουν καλύτερα τις προωθητικές ενέργειες τους. Λόγω αυτής της ζήτησης, οι εταιρείες παροχής δεδομένων (data brokers) αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσουν την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια των δεδομένων που μπορούν να παρέχουν στις επιχειρήσεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.