Quantcast
Δεν αυξάνεται το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων - enikonomia.gr
share

Δεν αυξάνεται το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων

δημοσιεύτηκε:

Την απόφαση να αφήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών πρόκειται να λάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΡΑΕ έχει την υποχρέωση να αναπροσαρμόζει το ΕΤΜΕΑΡ κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο με βάση τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ για την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και με κριτήριο την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει έλλειμμα.

Με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Αρχή οδηγείται στην απόφαση για διατήρηση των σημερινών συντελεστών. Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι οι σημερινοί συντελεστές είναι αποτέλεσμα των μειώσεων (μεσοσταθμικά περί το 7%) που αποφάσισε η ΡΑΕ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017.

Οι μειώσεις εκείνες είχαν συναντήσει σφοδρή αντίδραση από την τρόικα που πίεζε έκτοτε για αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η σταθεροποίηση (και όχι αύξηση) του ΕΤΜΕΑΡ που είναι ο βασικός πόρος του ΕΛΑΠΕ, περιορίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα να υπάρξει μέσα στο 2018 μείωση και στη «χρέωση προμηθευτή» μεγαλύτερη από εκείνη του 35% που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Tα σενάρια που έχουν τρέξει δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθεί το μέρος της συμφωνίας με τους θεσμούς που αναφέρει ότι το όποιο νέο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ και αφού πρώτα αφαιρεθεί το περίφημο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιείται για επιπλέον μείωση του ΠΧΕΦΕΛ.

Τέλος, σε ότι αφορά το σχέδιο για την εφαρμογή του νέου ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας, το ΥΠΕΝ περιμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλες προκειμένου το σχέδιο να κοινοποιηθεί επίσημα στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίσθηση και η προσδοκία από πλευράς υπουργείου είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε την απαραίτητη έγκριση προκειμένου το νέο σχέδιο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: energypress

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.