Quantcast
Dentist Pass: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε για το voucher - enikonomia.gr
share

Dentist Pass: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε για το voucher

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr   για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υπουργείου Υγείας «Dentist Pass» και να λάβουν το voucher των 40 ευρώ. Σημειώνεται δε πως όποιος θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα για να υποβάλλει αίτηση:

  • Πρώτο βήμα της αιτήσεως είναι η επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων ταυτότητος του αιτουμένου, όπως αυτά εμφανίζονται μετά την εισαγωγή των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet)
  • Στο δεύτερο βήμα ο αιτούμενος δικαιούχος:

α. εισάγει τον προσωπικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), εφόσον αυτός δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένος. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσοχή στη σωστή εισαγωγή και επιβεβαίωση του αριθμού αυτού.

β. εισάγει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, στον οποίο σκοπεύει να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του Προγράμματος. Στο σημείο αυτό καλό είναι να ληφθούν υπ΄ όψιν τα εξής:

β1. Είναι απαραίτητο το κινητό που θα δηλωθεί να διαθέτει δυνατότητα NFC για την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών και να μπορεί να συνδεθεί στο Google pay (πορτοφόλι Google) ή στο Apple pay. Εάν ο αιτούμενος δεν είναι σίγουρος για τα ζητήματα αυτά, καλό είναι να επιβεβαιώσει κατάλληλα τις δυνατότητες της συσκευής του, πριν υποβάλει οριστικά την αίτησή του.

β2. Σε περίπτωση που ο αιτούμενος δικαιούχος σκοπεύει να προβεί σε αλλαγή αριθμού εντός της περιόδου ισχύος του Προγράμματος Dentist Pass, καλό είναι να μην υποβάλει αίτηση με τον υπό αντικατάσταση αριθμό, καθώς η διαδικασία αλλαγής του δηλωθέντος και επιβεβαιωμένου κινητού της αιτήσεως Dentist Pass προβλέπεται μόνο σε πολύ έκτακτες συνθήκες και απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.

γ. εισάγει τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην οποία προτίθεται να λάβει οδηγίες για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Dentist Pass από το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει.

δ. επιλέγει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

ε. επιλέγοντας το πλήκτρο «Προσθήκη Μέλους» καλείται να εισαγάγει τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ κάθε ωφελούμενου παιδιού, του οποίου ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία ή του παρέχει ασφαλιστική κάλυψη και ενεργεί ως εκπρόσωπός του για τους σκοπούς του Προγράμματος Dentist Pass. Μετά την εισαγωγή κάθε ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ πρέπει να επιλέγεται το πλήκτρο «Προσθήκη» και να επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, μέχρι να δηλωθεί το σύνολο των ωφελούμενων παιδιών, για τα οποία έχει δικαίωμα να αιτηθεί ο δικαιούχος. Σε περίπτωση εισαγωγής και προσθήκης λανθασμένου ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, μπορεί να γίνει διαγραφή μέσω του κόκκινου πλήκτρου με τον κάδο απορριμμάτων.

στ. συναινεί στην Υπεύθυνη Δήλωση των στοιχείων που συμπλήρωσε επιλέγοντας το σχετικό τετραγωνάκι και αποθηκεύει την αίτησή του πατώντας το πλήκτρο «Αποθήκευση».

ζ. μετά την αποθήκευση της αιτήσεως αποστέλλονται αυτόματα:

ζ1. κωδικός επιβεβαίωσης κινητού με SMS στο δηλωθέν κινητό τηλέφωνο, ο οποίος πρέπει να εισαχθεί στο παράθυρο που ανοίγει, αφού πατηθεί το πλήκτρο «Εισαγωγή Κωδικού Επιβεβαίωσης» και να πατηθεί το πλήκτρο «Υποβολή».

ζ2. μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο δηλωθέν email, το οποίο περιέχει σύνδεσμο με τίτλο «Επιβεβαίωση διεύθυνσης», ο οποίος πρέπει να πατηθεί στο πρόγραμμα λήψης μηνυμάτων ηλ. αλληλογραφίας που χρησιμοποιεί ο δικαιούχος.

η. μετά την επιβεβαίωση και της διεύθυνσης ηλ. αλληλογραφίας, θα πρέπει να γίνει εκ νέου είσοδος στην αίτηση και, εφόσον αυτή είναι πλήρης με το σύνολο των ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ των ωφελούμενων παιδιών, των οποίων ο αιτούμενος δικαιούχος ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία ή τους παρέχει ασφαλιστική κάλυψη και ενεργεί ως εκπρόσωπός τους για τους σκοπούς του Προγράμματος, ακολουθεί η υποβολή της αιτήσεως με την πίεση του πράσινου πλήκτρου «Υποβολή».

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πλήκτρο «Υποβολή» δεν είναι διαθέσιμο, εάν δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό και email) ή/και δεν έχει εισαχθεί τουλάχιστον ένας ΑΜΚΑ/ΠΑΑΥΠΑ ωφελούμενου παιδιού.

θ. μετά την υποβολή της είναι απαραίτητο ο δικαιούχος να ελέγξει σε δεύτερο χρόνο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αίτησή του, ακολουθώντας τα ίδια βήματα για την είσοδό του στην εφαρμογή υποβολής αιτήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Από τη στιγμή που υποβάλλεται οριστικά μία αίτηση, δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί!

Τι πρέπει να κάνετε εάν η αίτηση σας απορρίφθηκε

Εάν έχει απορριφθεί η αίτηση του πολίτη για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα τότε θα πρέπει να κάνει τα εξής:

α. Σε περίπτωση αδυναμίας αναγνώρισης του ΑΜΚΑ του αιτουμένου, ο δικαιούχος θα πρέπει να απευθυνθεί σε ΚΕΠ, προκειμένου να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του ΑΜΚΑ του, και στη συνέχεια να εισέλθει εκ νέου, για να υποβάλει την αίτησή του.

β. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καθίσταται δυνατό να επιβεβαιωθεί η σχέση του ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ ενός ωφελούμενου παιδιού που δηλώνεται σε αίτηση με τον ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του αιτουμένου, η αίτηση απορρίπτεται και για το συγκεκριμένο τέκνο ή τα τέκνα που επισημαίνονται ως απορριφθέντα, απαιτείται, εφόσον ο ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ παιδιού που δηλώνεται είναι ορθός, να αναρτηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά από τον δικαιούχο, τα οποία κατά περίπτωση είναι τα εξής:

  • Εάν ο αιτούμενος είναι φυσικός γονέας του δηλούμενου τέκνου, απαιτείται η ανάρτηση πρόσφατου (του τελευταίου τριμήνου) Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης.
  • Εάν ο αιτούμενος είναι θετός γονέας του δηλούμενου τέκνου, απαιτείται η ανάρτηση Δικαστικής Αποφάσεως περί Υιοθεσίας ή πρόσφατου (του τελευταίου τριμήνου) Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης.
  • Εάν ο αιτούμενος είναι διαζευγμένος γονέας που ασκεί την επιμέλεια του δηλούμενου τέκνου, απαιτείται η ανάρτηση Δικαστικής Αποφάσεως ή Συμβολαιογραφικής Πράξης ή Ιδιωτικού Συμφωνητικού, με τα οποία να ορίζεται ως ο ασκών τη γονική επιμέλεια ή πρόσφατου (του τελευταίου τριμήνου) Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης.
  • Εάν ο αιτούμενος είναι ανάδοχος γονέας του δηλούμενου τέκνου, απαιτείται η ανάρτηση Δικαστικής Αποφάσεως περί Αναδοχής ή Συμβάσεως Αναδοχής.
  • Εάν ο αιτούμενος είναι Επίτροπος του δηλούμενου τέκνου, απαιτείται η ανάρτηση Δικαστικής Αποφάσεως Ορισμού Επιτρόπου και, στην περίπτωση ανάθεσης της Επιτροπείας σε Νομικό Πρόσωπο, σχετική Πράξη της Διοίκησης του Νομικού Προσώπου με την οποία νομιμοποιείται ο αιτούμενος ως ασκών την Επιτροπεία για λογαριασμό του Νομικού Προσώπου, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται ρητώς οι ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του εξουσιοδοτούμενου προσώπου.
  • Οικογένειες αλλοδαπών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Δημοτολόγιο είναι δυνατόν να αναρτήσουν Αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) Φορολογικού Έτους 2022 ή (εφόσον αυτή δεν έχει υποβληθεί) 2021, η οποία έχει υποβληθεί επιτυχώς και στην οποία το αιτούμενο πρόσωπο είναι είτε υπόχρεος είτε Σύζυγος/ΜΣΣ και τα στοιχεία του συγκεκριμένου παιδιού, περιλαμβανομένου υποχρεωτικά του ΑΜΚΑ του, εμφανίζονται στον Πίνακα 8.1 (στοιχεία εξαρτώμενων τέκνων).
  • Αλλοδαποί που έχουν καταθέσει Αίτηση Διεθνούς Προστασίας (και κατέχουν Δελτίο Αιτουμένου Διεθνή Προστασία ή Δελτίο Αιτηθέντος Άσυλο Αλλοδαπού) είναι δυνατόν να αναρτήσουν έγγραφο της Αρχής Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία της οικογένειας ή, σε περίπτωση ασυνόδευτου ανήλικου, τα στοιχεία του ενηλίκου που έχει οριστεί για τη φροντίδα του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει τη σχέση του με το συγκεκριμένο παιδί αναρτώντας το κατάλληλο έγγραφο, θα πρέπει να το διαγράψει από την αίτησή του, για να προχωρήσει η αίτηση για όσα παιδιά περιλαμβάνονται στην αίτηση και επιβεβαιώνονται κανονικά.

Εφόσον για ένα τέκνο που δεν επιβεβαιώνεται αυτόματα δεν υποβληθεί δικαιολογητικό, η αίτηση παραμένει σε κατάσταση απόρριψης και δεν προχωρά σε επόμενο στάδιο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Ως ημερομηνία λήξης του δικαιώματος υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις που η αίτηση υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, αλλά η σχέση μεταξύ Δικαιούχου και συγκεκριμένου Ωφελούμενου δεν διασταυρώθηκε ηλεκτρονικά ορίζεται η Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024.

Η χρήση του Dentist Pass

Στο Πρόγραμμα Dentist Pass για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε δικαιούχους (παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών) συμμετέχουν αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται καμία διαδικασία, όλοι οι οδοντίατροι/ορθοδοντικοί που διαθέτουν τερματικό σημείο πώλησης (POS) καταχωρημένο στους κωδικούς κατηγορίας εμπόρων MCC-8021 (για Οδοντίατρους και Ορθοδοντικούς). H ψηφιακή χρεωστική κάρτα Dentist Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξι (6) πλήρεις ημερολογιακούς μήνες μετά το μήνα έκδοσής της. Π.χ. Μία κάρτα που εκδίδεται στις 15 Ιουνίου 2023 θα είναι ενεργή έως τις 31/12/2023.

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Υπενθυμίζεται δε πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το voucher πιστώνεται στον δικαιούχο γονέα ή κηδεμόνα σε μορφή άυλης χρεωστικής κάρτας και αυτό ισχύει για 6 ημερολογιακούς μήνες επιπλέον του μήνα εντός του οποίου εκδόθηκε, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οδοντιατρεία/ορθοδοντικά ιατρεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν POS με σχετικό κωδικό. Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας παιδιού 6 έως 12 ετών και πιο συγκεκριμένα για τα ακόλουθα:

  • έλεγχο της στοματικής υγιεινής
  • καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών
  • φθορίωση
  • παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα εφόσον:

  • ασκούν τη γονική μέριμνα / επιμέλεια / επιτροπεία του παιδιού, ή
  • παρέχουν την ασφαλιστική κάλυψη και ενεργούν ως εκπρόσωπός του παιδιού

Τα ωφελούμενα παιδιά θα πρέπει να:

  • έχουν γεννηθεί από το 2011 έως και το 2017
  • διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Και θα χρειαστεί να συμπληρώσουν:

  • τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet
  • τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου (e-mail) και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
  • τον/τους ΑΜΚΑ των ωφελούμενων παιδιών

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.