Quantcast
Der Spiegel: Σχεδόν αδύνατη μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Der Spiegel: Σχεδόν αδύνατη μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν τόσο εύκολη, όσο σκέφτονται τμήματα της γερμανικής κυβέρνησης και ευρωσκεπτικιστές, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο: “Ελλάδα και Ευρωζώνη: Ο σχεδόν αδύνατος εξοστρακισμός”.

Δύο ημέρες μετά το ρεπορτάζ του, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θεωρεί πως το Grexit θα αποτελούσε απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, το περιοδικό διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία αυτόματη διαδικασία που θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη και αν η νέα ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της. 

Μάλλον, σημειώνει το Spiegel, θα υπάρξει μία μακρά και επίπονη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική οικονομία θα είχε όλο και δυσκολότερη πρόσβαση σε νέες πιστώσεις από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. 

Η Γερμανία, σημειώνει, το Spiegel, είναι απίθανο να επιτρέψει μία τέτοια διαδικασία, καθώς το διακύβευμα για την ίδια είναι το ποσό των 65 δισ. ευρώ που έχει δανείσει στην Ελλάδα.

Χωρίς στήριξη, προσθέτει, και η Ελλάδα μπορεί να μην αισθανθεί υποχρεωμένη να αποπληρώσει τα δάνεια των εταίρων της στην Ευρωζώνη. 

Τελικά, συμπεραίνει το Spiegel, μπορεί να υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός, με τον οποίο θα χαλαρώσουν περαιτέρω οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα. Ως πεδίο διαπραγμάτευσης αναφέρει τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης που ανέρχονται στα 53 δισ. ευρώ. 

 

 

Πηγή: Der Spiegel

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.